KI og matteleportering: En smak av fremtiden?
I «romskipskantina» i science fiction-serien Star Trek kan mannskapet med den største selvfølge bestille mat og drikke rett fra skipets datamaskin. «En kopp kaffe, svart,» og ut fra en liten luke i veggen kom en perfekt kopp dampende varm kaffe, satt sammen molekyl for molekyl. Det som en gang var pur vitenskapsfiksjon, begynner nå kanskje å ligne på virkelighet. Kunstig intelligens (KI) og ny teknologi gjør det nemlig mulig å «replisere» egenskaper som lukt og smak digitalt, rett fra molekylnivået.
Firmaer som Osmo og NotCo er blant dem som utforsker hvordan matopplevelser kan digitaliseres og gjenskapes ved hjelp av kunstig intelligens og avansert maskinvare. La oss starte med Osmo. Dette selskapet har fokusert på duft, og teknologien deres fungerer omtrent som en avansert nese. De bruker noe som på norsk (kanskje) kan kalles gasskromatografi-massespektrometri (prøv å si det fort tre ganger) til å analysere en duft. Om det er en plomme, en kopp kaffe eller kanskje en krydderblanding, bryter maskinen ned molekylene som skaper lukten. Deretter lages en digital oppskrift som kan lastes opp til skyen og «replikeres» av en robot – hvor som helst i verden.
Datasmak
Så har vi NotCo, som har gått i en litt annen retning. Dette selskapet jobber med å digitalisere både lukt og smak. Ved hjelp av KI hevder de å – fra et «prompt» – kunne skape helt nye dufter og smaker fra bunnen av. La oss si du vil ha en duft som minner om jul. Da skal NotCos teknologi kunne komponere en duftformel basert på de opplevelsene og kulturelle referansene du forbinder med jul. Deretter skal duften kunne gjenskapes ved hjelp av dertil egnet «hardware».
PS: Allerede i 2018 hadde japanske Open Meals premiere på en sushi som ble 3D-skrevet og servert i Texas, basert på et «prompt» sendt fra Tokyo …
Men, og det er heldigvis alltid et men: Selv om teknologien er både utrolig og spennende, er det fortsatt et stykke igjen før vi kan «teleportere» en treretters middag fra restaurantkjøkkenet og hjem til stuebordet. Foreløpig jobber forskerne med å gjenskape sensoriske opplevelser, og bare her er det er mye som må falle på plass før ting blir tilgjengelig for folk flest. Likevel er det interessant å se hvordan KI åpner for nye perspektiver også på det kulinariske området.
Kilde: The Spoon.