Gaffel & Karaffel: Julen er i boks, og snart er det vinfest!
– Vi gikk jo inn i julemodus for lenge siden. Faktisk startet vi med lutefiskservering 1. oktober, forteller Gaffel & Karaffels Bjørn Erik Sandvaag til SMAKmagasinet. – Selve julebordsesongen startet like etter, og etterspørselen i forkant var enorm. Vi var fullbooket allerede i slutten av september. Gaffel og Karaffel elsker julen, både på grunn av den fantastiske stemningen, og fordi den finansierer mye av vårsesongen.
– Vi serverer julematen slik folk kjenner og elsker den. Lutefisk står for omtrent halvparten av det vi selger, men vi byr selvsagt også på ribbe, pinnekjøtt og andre tradisjonelle retter – laget med lokale råvarer der det er mulig, fortsetter Sandvaag. – Folk i Stavanger har tradisjonelt foretrukket ribbe, men vi ser at stadig flere velger pinnekjøtt også her. Men Stavanger er også en internasjonal by, så juletradisjonene er mange og rike. I tillegg til all julematen har vi selvsagt alle våre klassiske retter på menyen.
– Men etter en hektisk førjulstid tar vi oss en pust i bakken – vi holder stengt i romjulen, slik at våre ansatte kan få tid til å hvile og være med sine egne familier.
Stavanger vinfest
– Etter jul er det snart klart for det neste store vi virkelig brenner for: Vinfesten! Festivalen har vært en del av Stavanger i 26 år, og utviklingen har vært utrolig. Det som startet som en liten festival med store underskudd, har utviklet seg til å bli en publikumssuksess – takket være det fantastiske samarbeidet mellom restaurantene. Ingen lønnes for arbeidet med festivalen, det er ekte dugnadsånd som gjør dette mulig.
Forberedelsene til Stavanger Vinfest 2025 – som finner sted i dagene 19-22 mars – startet straks gjestene hadde dratt hjem fra årets festival. Da ble alt som hadde fungert bra evaluert, og ideer myldret om ting som kan bli enda bedre.
– Festivalen varer i fire dager, og hver dag er det fellesarrangementer, i tillegg til egne arrangementer på de ulike restaurantene. Vi får besøk av både vinprodusenter, vinimportører og gjestekokker. Det er også viktig å nevne at samarbeidet med solide leverandører som ASKO Servering er en viktig nøkkel til suksessen vår.
Vintorget
– Et høydepunkt under vinfesten er vintorget, som er økt fra 16 til 18 grupper. Vinmessen ble i år utvidet til å dekke hele Øvre Holmegate. Det var en kjempesuksess! Nå er vi i gang igjen, og interessen er enorm. 400 billetter er allerede solgt mange måneder i forveien. Festivalen trekker besøkende fra hele verden, men det er klart at hovedtyngden av gjestene er lokale.
– Vi samarbeider også med Bergen vinfest, som har kopiert noen av våre fellesarrangementer de siste15 år. Det er kjekt å se at vår suksess kan være til inspirasjon for andre!
Snart 25-åring
Gaffel & Karaffel, som startet som Stavangers første tapasrestaurant i år 2000, har utviklet seg til et mangfoldig restauranthus som brukes til alt fra bar til selskapslokaler, flotte middager, konferanser og ulike kulturarrangementer.
– Vi fyller 25 år neste år, og feiringen starter allerede i januar med 25 prosent rabatt til gjestene hele måneden. Da skal vi også gjenintrodusere bestselgerne fra våre første 25 år. Vi gleder oss til å gi noe tilbake til gjestene våre, og til å skape enda flere gode minner, avslutter Bjørn Erik Sandvaag.