Feirer 20 år med mattrygghet
Mattilsynet ble opprettet i 2004 som et svar på sykdom og kriser, og de feirer altså 20-årsjubileum i år. I den anledning ble det nylig arrangert et frokostseminar hvor det ble snakket om hva Mattilsynet har utrettet de siste årene, hvordan dagens risikobilde utvikler seg, og hvordan vi sammen kan møte morgendagens utfordringer og muligheter.
På seminaret ble det holdt innlegg av Mattilsynets tre eierdepartementer: landbruks- og matdepartementet, nærings- og fiskeridepartementet og helse- og omsorgsdepartementet; tre næringsaktører: Lerøy, Bondelaget og NorgesGruppen; to kunnskapsstøtteinstitusjoner: Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet; og administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal.
Et sammensatt risikobilde
Fellestrekkene i de ulike innleggene var at verden er i stadig endring og at vi har et utviklet og mer sammensatt risikobilde enn noen gang tidligere. Vi møter nye utfordringer som klimakrisen, økt smittefare grunnet økt globalisering, og konflikter. Det er derfor stadig viktigere med god matproduksjon, samt både nasjonalt og internasjonalt samarbeid.
– Mattilsynet sørger for kvalitet og trygghet i alle ledd. Vi produserer noe av den reneste og tryggeste maten i verden, og det må vi fortsette med, sa Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag, under sitt innlegg. – Krig, klima og uro legger føringer for hvordan vi jobber med mat, og det er viktig å spille på lag med naturen i kombinasjon med å utnytte teknologi.
– I Norge sørger Mattilsynet for at vi har tilgang på trygg mat og drikke. Vi har en stor mattillit, og stoler på at maten i butikken og vannet i kranen er trygt å konsumere. Dette er unikt, og er noe av det mest dyrebare vi har, sa statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) i sitt innlegg. – Likevel har vi ikke kommet i mål. Dette er noe vi må jobbe med kontinuerlig, slik at vi klarer å opprettholde denne tilliten.
– Sammen trygger vi fremtiden
I 2019 fikk Mattilsynet en omfattende tilbakemelding fra Regjeringen. De siste fem årene har de derfor jobbet aktivt med å forbedre seg basert på denne tilbakemeldingen.
– Dette innebærer blant annet at vi har tydeliggjort hvilke virkemidler vi bruker når, og at vi har økt takten på utviklingen av digitale løsninger. Vi har forbedret kvaliteten på tjenestene våre, økt dialogen med interessentene våre og etablert både en uavhengig klagesaksenhet og en tilsynsdivisjon for akvakultur. Alt dette har bidratt til et økt omdømme, sa Ingunn Midttun Godal under sitt innlegg. – Vi har kommet et stykke på vei, men vi skal aldri slutte å utvikle oss. Risikobildet er i endring, og vi må være tilpasningsdyktige.
En del av arbeidet Mattinsynet har på planen fremover, er å bedre involveringen av og styrke samarbeidet med interessentene og samarbeidspartnerne sine, og forsterke innsatsen i internasjonalt arbeid.
– Vi skal også videreutvikle den offentlige kontrollen og rollen vår som hjelper, bli mer innsikts- og datadrevet, og forbedre overvåkningen for å oppdage nye trusler tidlig, fortalte Midttun Godal. – Vi skal samtidig ta vår rolle i totalforsvaret av Norge, fortsette vår digitale transformasjon, videreutvikle smilefjesordningen og bidra til verdiskapning i hele verdikjeden. Vi må følge med på det som skjer, men skal også levere godt i det daglige. Sammen trygger vi fremtiden for mennesker, dyr og natur.