KIKY – et viktig NKL-prosjekt

Ikke hørt om KIKY, sier du? Da bør du få med deg denne saken som handler om et prosjekt i regi av Norske Kokkers Landsforening som skal bidra til å få flere kvinner i kokkeyrket.

– Kvinner i kokkeyrket, forkortet KIKY, er en aktivitet som skal motivere og inspirere flere jenter i alderen 14-16 år til å velge matfaglig utdanning, forteller daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL), Espen A. Wasenius. – Jeg tror det er mye å hente på å informere sterkere om at kokkeyrket kan gi en spennende og livslang karriere. Derfor ønsker vi gjennom dette prosjektet å bidra til at matinteresserte jenter – og deres foreldre – skal få god nok informasjon og kunnskap til at kokkeyrket blir vurdert som et relevant utdanningsvalg. Dette vil vi bl.a. gjøre gjennom KIKY-ambassadører som synliggjør kokkeyrkets utallige muligheter.

Synliggjøring

– En KIKY-ambassadør er en som veileder jenter til å satse på kokkeyrket og i tillegg informerer foresatte om at en matfaglig utdanning gir spennende muligheter i arbeidslivet. NKL synliggjør kokkefaget gjennom rekrutteringsaktiviteter med særlig vekt på gjennomføring i praksis.

– NKL har gjennom mange år arbeidet målrettet for rekruttering til mat- og måltidsbransjen, basert på matglede og inspirasjon. NKL er opptatt av å gi barn, ungdom og foreldre et godt beslutningsgrunnlag for å søke yrkesfaglig utdanning på Restaurant- og Matfag. Ifølge NHOs kompetansebarometer fra 2022, er Restaurant- og matfag et av utdanningsprogrammene der lærlingemangelen er størst, til tross for en økning på 4% i inntaket til VG1 for skoleåret 2023/2024.

Muligheter

– Det vi erfarer er at det fortsatt er flere gutter enn jenter som søker seg til kokkeutdanningen. Riktignok ser det ut til at et økende antall jenter også vurderer denne yrkesveien, men det er fortsatt alt for få som utdanner seg innenfor restaurant- og matfag. Kanskje er man ikke tydelig nok på alle mulighetene som kokkefaget gir?
– Mange er også opptatt av å få generell studiekompetanse og er redde for at en yrkesfaglig utdanning ikke gir denne muligheten. Tar man et påbygg etter å ha tatt fagbrevet, så får man også generell studiekompetanse, fremhever Wasenius.

Forlengelse?

– Det er også en utfordring at mange fagutdannede kokker slutter relativt tidlig i kokkeyrket for å begynne i andre yrker, for eksempel i industrien. Gjennomsnittstiden i kokkeyrket etter utdanning er nå 6,2 år. Hadde vi fått forlenget dette med et år eller to, hadde det hatt store positive ringvirkninger. Mange kvinner slutter ofte i yrket når de skal ha barn, men de besitter viktig og god kompetanse og representerer en ressurs som kan benyttes senere når de ønsker å gå tilbake i jobb. Da er det viktig at forholdene legges til rette for dette, og at kokkeyrket oppfattes som attraktivt. Prosjekter som kan bidra til å promotere yrket vårt på en god måte er viktige i den sammenheng. KIKY er et ledd i dette, fremhever Espen A. Wasenius.

ANNONSE