En moderne grøtrevolusjon

Helt nederst i Markveien, med utsikt til Akerselva og Ankerbrua, finner vi den nyåpnede grøtbaren Grød. Det er Lasse Skjønning Andersen som står bak idéen, og som tok med seg konseptet til Norge.

– Siden vi åpnet i København i 2011, har jeg hatt en drøm om å få grøt ut i hele verden. Da var Oslo det perfekte stedet å begynne, sier Lasse. – Vi har vurdert det i mange år, og endelig var vi klare! Så da tok jeg med familien min og flyttet hit. Mange sier at København er verdens fineste by, men personlig synes jeg Oslo er utrolig undervurdert.

Når vi er på besøk en fredag klokka 12, er det tjåka fullt i det vesle lokalet. Til tross for at det er vått i været, setter folk seg ute heller enn å finne seg et annet lunsjsted.
– Vi har hatt jevnt med gjester siden vi åpnet 9. september, og det har blitt veldig populært! Det er nok en del som kjenner til oss fra København, men jeg tror også at folk er nysgjerrige på konseptet. Vi er tross alt den første grøtbaren i Norge, sier Lasse og smiler. – Men vi har allerede fått en del stamgjester, så jeg tror jo at vi også klarer å gi gode opplevelser.

Som for å understreke dette poenget, kommer en fornøyd kunde forbi mens vi sitter og snakker med Lasse:
– Det var veldig godt. Bedre enn i Aarhus!

Fra frokost til festmåltid

Det mest innlysende spørsmålet å stille Lasse er selvfølgelig: hvorfor grøt?
– Det er en ganske lang historie, men det hele begynte da jeg var 15 år. Jeg slet blant annet med overvekt, og skjønte at jeg måtte ta ansvar for eget liv. Da var sunn mat nøkkelen, forteller Lasse. – På det tidspunktet var sunn mat ofte «kjedelig» mat, og gjerne grøt. Jeg begynte å spise det hver dag, og det ble et vendepunkt for meg. Grøten var en god start på dagen. Deretter jobbet jeg for å gjøre grøten bedre, og eksperimenterte blant annet med ulike korntyper, koketeknikker og toppinger. Det gjorde at jeg fikk en skikkelig wow-opplevelse, og jeg skjønte hvor godt grøt faktisk kan være! Det kan være søtt, salt, umami – og kan smake helt fantastisk.

Grøt som gourmet

I både Norge og Danmark har man gjerne en bestemt oppfatning om hva grøt er og skal være.
– Mange forbinder grøt med noe kjedelig, og i Danmark blir det sett på som fattigmannskost, sier Lasse. – I tillegg har man gjerne et fast syn på når det skal spises. Havregrøt til frokost, risgrøt som en viktig del av julefeiringen og rømmegrøt i forbindelse med høytider. Jeg ville utfordre denne oppfatningen. Grøt er nemlig veldig mye mer! Så det er noe vi prøver å få folk til å forstå.

På Grød finner man derfor et bredt utvalg av grøtvarianter.
– Vi er blant annet inspirert av grøt fra andre steder i verden. For eksempel finnes det grøt på ris, soya og sesam, som er vanlig i en del asiatiske land. Det var en aha-opplevelse for meg da jeg innså at grøt er universalt, sier Lasse. – Så vi selger grøt dagen lang! Frokosten består av ulike typer havregrøt og smoothiebowls, med valgfrie toppinger – for eksempel frukt og bær, nøttesmør, karamellsaus og kokosflak. Ellers har vi klassikere som byggrynsrisotto, den kinesiske risgrøten congee og den indiske linsegryten daal. I tillegg har vi et godt utvalg av drikke, fra juice og limonade til kaffe og te. Her er man altså alltid velkommen, enten man ønsker en kort kaffepause eller vil spise en god middag.

ANNONSE