Med hjerte for vafler
«Vaffel [va´f:(ə)l] fra middelnedertysk wafel, grunnbetydning ‘kake som ligner bienes vokskake’, muligens avledet av gammelhøytysk wabo, waba ‘vokskake’», står det på det norske akademis ordbok. Og det er nettopp disse rutemønstrede bakverkene som serveres på Waffl – men kanskje ikke slik vi nordmenn forventer.
– Da vi åpnet i februar, var det veldig mange som var nysgjerrige på konseptet vårt. Vi er tross alt de eneste som driver med dette i Oslo, sier kjøkkensjef Nora Skauli Sneltvedt og smiler. – Vi hadde derfor utrolig mye trøkk da vi åpnet, og salget går veldig bra!
For på Waffl får man nettopp det navnet lover – vafler. Utvalget er imidlertid større enn kun vafler med syltetøy, brunost og rømme.
– Vi har to ulike typer vafler. Den ene er en ostevaffel med parmesan, hvor osten gjør at de blir seige og gode. Inspirasjonen for denne vaffelen er hentet fra Brasil, hvor det ikke er uvanlig å spise ostevafler til frokost. Utseendemessig kan de ligne litt på belgiske vafler, men de er altså ikke søte, sier Nora. – I tillegg har vi en vaffelvariant som minner mer om den klassiske norske vaffelen, som brukes til både søte og salte toppinger.
En helnorsk «våffelstuga»
Nora begynte som lærling på Brasserie France, jobbet som kokk på Gamle Tårnhuset Restaurant og tok deretter over som kantineleder i en personalkantine på Vika Terrasse. Der var hun i 7 år, før hun takket ja til å bli kjøkkensjef på Waffl.
– Det var Idunn Nilsen som kom opp med konseptet til Waffl, men vi har sammen kommet frem til de ulike vaflene vi har på menyen, sier Nora. – Jeg vil vel ikke egentlig si at jeg hadde et spesielt nært forhold til vafler før jeg begynte å jobbe her. Men da jeg først ble presentert for konseptet, hadde jeg akkurat vært på tur i Sverige. Der har de «våffelstugor» mer eller mindre overalt, hvor det selges vafler med veldig mange forskjellige typer toppinger. Så svenskene er glade i vafler med både søtt og salt. Nordmenn blir derimot litt mer overrasket over mulighetene som finnes. Men vaflene er jo verken søte eller salte i seg selv, så det er jo toppingen som avgjør. Det blir litt som en sandwich!
På menyen finner vi selvsagt vafler som ikke er spesielt langt utenfor nordmenns komfortsone, slik som søte vafler med brunostkrem og ferske bær. Disse er en hit blant turister, som ofte er nysgjerrige på den norske brunosten. Men vi finner også litt mer overraskende kombinasjoner, som likevel viser seg å ha falt i smak hos norske ganer.
– Den mest populære vaffelen vår er uten tvil den med langtidsstekt brisket, hjemmelaget chilimajones, syltet jalapeños og norsk cheddar, sier Nora. – Denne lages på ostevaffelen, og serveres omtrent som en sandwich. Ellers selger vi omtrent like mye av søte som salte vafler. I tillegg bruker vi vafler i andre retter. For eksempel lager vi vaffelkrutonger som brukes i salaten vår, og frityrsteker vaffelstrimler som serveres som «fries» ved siden av burgeren.
Henter inspirasjon fra naturen
For Nora er naturen en viktig inspirasjon, og naturbildene som henger på veggene er det hun som har tatt.
– Jeg er veldig glad i å bruke naturen vi har rundt oss, så for meg var det viktig å ha et litt nordisk preg på vaflene. I sommer plukket vi blant annet roseblader og ramsløk til bruk som topping. Men det er jo begrenset hvor mye vi kan bruke av det vi plukker selv, for reglene kan være ganske strenge. I tillegg krever det jo store mengder for at det skal være gjennomførbart. Men der det lar seg gjøre, prøver vi å gjøre det, sier Nora. – Ellers fokuserer vi på å kjøpe inn norske råvarer så langt det er mulig. I tillegg lager vi jo alt av vaffelrører selv, majonesen er hjemmelaget, brisketen steker vi her over natta, og vi sylter jalapeños selv. Så vi gjør det så hjemmelaget som mulig.
Og siden naturen er så viktig, er det ikke overraskende at menyen også tilpasses de ulike sesongene.
– I sommer har det for eksempel vært mye bær på menyen, men nå byttes det snart ut til et mer høstlig preg, sier Nora. – Vi kjører altså en delvis sesongbasert meny basert på hva som finnes i naturen rundt oss.
Et dream team på to
På Waffl er de kun to stykker som jobber – det er Nora, som jobber på kjøkkenet, og den fagutdannede servitøren Kamil Polanin.
– Kamil er en utrolig dyktig servitør, og han kan selge nesten hva som helst, sier Nora og ler. – God kundeservice er jo en veldig viktig del av opplevelsen. Og siden det kun er meg og Kamil hver eneste dag, leverer vi helt konsekvent på både mat og service. Og det er jo noe folk setter pris på – man vet nøyaktig hva man får, og hvem man møter, når man kommer hit.
Nora er litt spent på hvordan vinteren kommer til å bli, ettersom det er den første vintersesongen deres.
– Det blir spennende, for vi aner jo ikke hvor mange kunder vi kommer til å få. Men vi må jo bare ta det som det kommer og tilpasse oss. Vi tilbyr også muligheten til å leie lokalet, og har hatt en del eventer her etter jobb. Vi har blant annet hatt 3-retters middag, tapas med diverse vaffelretter og har til og med hatt bryllupsfest her. I tillegg har vi takeaway, som både kan bestilles gjennom Wolt eller direkte hos oss. Så vi har mange muligheter!