– Helt fantastisk å kunne gå på skole og gjøre det jeg digga mest
Hanne Rutgerson er kokk, kjøkkensjef og kreativ leder på Smag & Behag i Grimstad. – Jeg visste allerede som tiåring at det var dette jeg ville!
– Hvorfor som tiåring?
– Fordi det var da jeg fikk lov til å bruke knivene på kjøkkenet, humrer Hanne, og nevner mamma og bestemor som lysende forbilder på det kulinariske området. – Ingenting kunne slå bestemors kjøttkaker i brun saus!
Ikke før hadde tiåringen slipt kjøkkenknivene, så kunne bestevenninna velge tre-rettere fra en – bokstavelig talt – egenprodusert meny.
Tidlig start
Interessen for mat hadde kommet for å bli.
– Jeg var ganske dedikert fra start, erkjenner Hanne. – Lærerne på ungdomsskolen så med en gang at det var kokk jeg skulle bli. Så i niendeklasse fikk jeg byttet ut tyskundervisninga med praksis på produksjonskjøkkenet til Jacobs på Holtet.
På Jacobs kom Hanne i kontakt med bransjefolk som Lars Barmen og Lise Finckenhagen.
– Nettverk er viktig, i serveringsbransjen som overalt ellers. Lise var et tidlig forbilde for meg, så det var stort å få assistere henne da hun holdt kurs.
Utvidet repertoar
For oslojenta Hanne var Etterstad videregående det neste naturlige utdanningsvalget.
– Jeg syntes det var helt fantastisk å kunne gå på skole og gjøre det jeg digga mest.
Læretida ble fordelt på restaurantene Feinsmecker og Havsmak.
– Læretida var både utfordrende og spennende. Men jeg ville lære mer, så jeg slo til med en gang da det ble en åpning på Grefsenkollen. Der drev de med heftig fine dining – type 22 serveringer på stor meny. Her lærte jeg masse. Særlig fordi jeg fikk spisset dessertkompetansen. Jeg var dessertkokk i fire år, faktisk.
Etter Grefsenkollen var Hanne med på å åpne Våghals i Bjørvika, før hun dro til London for å hente erfaring fra Chotto Matte.
– Det var den hotteste peruansk-japanske restauranten i byen, i hvert fall på den tida.
Hjem
Etter et år i metropolen tok nettverket fra Norge kontakt. Steffen Hansen skulle åpne Astral, og ville ha de beste med på laget. Så dermed bar det tilbake til hjemlandet.
– Det var en veldig gøyal tid, konstaterer Hanne. – Samtidig visste alle bransjefolk at hvis det ble en åpning på Palace Grill, så bare måtte man gripe muligheten. Så etter ett år på Astral kom min sjanse, som jeg selvfølgelig tok. Og der ble det tre år som jeg aldri ville vært foruten. Krevende, morsomt, og med et snev av galskap, pluss venner for livet!
Til Sørlandet
Hannes karriere fortsatte å stige. Etter Palace var hun innom Einer som soussjef, før hun gjorde stor suksess på Kastellet som kjøkkensjef – særlig med en kveite-rett som oslopressen dømte nord og opp, til tidenes kanskje beste.
Plutselig kom koronaen – med permitteringer og andre kjedeligheter.
– Mannen min og jeg brukte anledningen til å flytte sørover, til hjembyen hans, Grimstad. Så – en dag i januar 2023 – banket Hans Petter Klemmetsen på døra, med tilbud om kjøkkensjef-stilling på Smag & Behag. Og her stortrives jeg den dag i dag.
Kreativitet
– Alle kan lage god mat etter oppskrift. Men som kokk lærer du deg å bygge en rett ingrediens for ingrediens, råvare for råvare. Du vet hva de ulike elementene gjør med smaksbildet, som igjen gjør at du kan skape kule retter for alle anledninger. Det er bare å slippe kreativiteten løs.
– Så du kan anbefale kokkeyrket til andre?
– Ja, selvfølgelig. Jeg har fått vært med på så mye artig, fått lære meg så mye, og blitt kjent med så mange flotte mennesker på grunn av jobben som kokk.
– Men: du må tørre å ta ansvar for din egen utvikling. Den eneste som kan stoppe deg som kokk, er deg selv.