«Beste lasagnen i mils omkrets»

«Lasagnen vi får her finnes det ikke maken til», opplyser en fornøyd forbipasserende stamgjest da SMAKmagasinet besøker Gamle Eidsfos Kro. Gjestene er mange, og stemningen er god en helt vanlig ettermiddag i august.

Du finner Gamle Eidsfos Kro der fylkesvei 35 skifter navn fra Eikernveien til Eidsfossveien, eller omvendt, avhengig av hvor du kommer fra – i det som en gang var arbeiderboliger for gamle Eidsfos Jernverk.
– Tenk at noen ville rive disse bygningene på 70-tallet. Heldigvis ble de reddet. Uten den historiske bygningsmassen hadde ikke Eidsfoss fungert som reisemål, mener Beate Bettum, som har drevet den – i seg selv – historiske kroa i 30 år. Med på laget har hun en dedikert stab, og ektemannen Stein som vaktmester.

Et helårs sommersted

Tettstedet Eidsfoss ble i sin tid bygget opp rundt jernverket – som ble etablert i 1697. Datidens danskekonger var glade i krig, og trengte stadig mer jern til kanonene sine. Siden jernverkene var avhengige av jevn energitilgang, og siden det var, og er, dårlig med fossefall i Danmark, ble Norge stedet der virksomhetene ble anlagt.

I dag er Eidsfoss hjem for rundt regnet 300 innbyggere. Som er ganske heldige, som får bo på et så vakkert sted langs Eikerens sørende. Men de er også ganske få. Så hvordan overlever Gamle Eidsfos Kro? Bare på lokale gjester?
– Neida. Eidsfoss er et veldig populært sted å besøke, særlig i sommermånedene. Vi har museer, kulturstier, kunsthåndverk, en vakker hovedgård og mere til. Og så er det et utrolig flott sted, forteller Beate, som selv er ekte eidsfossing.
– Kroa vår er så godt besøkt i sommermånedene at det bærer helårsdriften, med god margin. Mange gjester kommer med buss, med bobil eller med motorsykkel, og bruker Eidsfoss til beinstrekk og et godt måltid. Andre legger båtturen hit. Eikeren er stor, vet du, med mye båttrafikk når været er godt.

Middag hele året

– Men vi må ha åpent året rundt. Riktignok har vi stort sett helgeåpent høst, vinter og vår, men det er viktig med kontinuerlig drift likevel. Så bruker vi heller vintermånedene til produksjon for neste sommersesong, fortsetter Beate. – I tillegg kan lokalene leies til selskap og familiehøytider. Catering leverer vi også.
– Mange bruker kroa vår til fast sted for søndagsmiddag, året rundt. Vi har stamgjester fra Sandefjord i sør til Oslo og Akershus i nord. Flere har gjestet oss i årevis.

Siden OL

Beate og Stein tok over driften av Gamle Eidsfos Kro i 1994, samtidig som de åpnet Eidsfos Hovedgård som serveringssted og selskapslokale. Men fra 2010 ble det fullt fokus på kroa, siden driften her hadde større rom for vekst. Og siden har det gått slag i slag.
– Den sommeren her har vært helt utrolig. Nesten litt for bra – enkelte ganger, ler Stein.

Stafettpinnen videre

Men alt har sin tid. I disse dager søker Beate og Stein etter arvtagere til krodrifta.
– Vi begynner å dra på åra, vi også. Det er leit, men sånn er det. Så vi er på leting etter nye drivere i lesende stund, sier Beate. – Selve driften er taksert til mellom 1,7 og 2 millioner, inkludert inventar og driftsmidler. Og inntektene dette stedet gir – særlig sommerstid – er så bra at det gir et par komfortable årsinntekter for de som vil satse.

ANNONSE