Ny og fresh 99-åring

Ikoniske Fløirestauranten gjenåpnet sine dører i mars, etter en solid og grundig renovering. Det forventes millioner av besøkende i løpet av året.

– Sist var det mest kafedrift her inne, men nå har vi snudd opp ned på alt. Vi har gjenskapt brasseriet, og vi har laget en lounge – med egne signaturcocktails – i peisestuen. I andre etasje har vi dessuten fått noen svært så elegante selskapslokaler. Men alt er ennå ikke ferdig. I høst åpner Schou, en helt egen fine dining-avdeling, forteller en ivrig Bjarte Finne, matansvarlig for destinasjon Fløyen.  

Kokker og konditorer

Den nye Fløirestauranten kan skilte med hele fire kjøkken. Ett av dem er en åpen, hypermoderne arbeidsstasjon integrert i den kommende fine dining-seksjonen. Også brasseriet har åpen kjøkkenløsning, med en sju meter lang servicelinje. Selve produksjonskjøkkenet har i tillegg egen konditoravdeling, der tre konditorer og en konditorlærling jobber fulltid.
– Og så har vi et vintårn som strekker seg over to etasjer, sier Bjarte stolt. – Vi startet med innkjøpene i fjor allerede.

Norges bratteste trikk …

Fløirestauranten er – som alle vet – siste stopp på Fløibanen. Etter en seks minutters reise rett opp, fra arkitekt Schous monumentale inngangsparti nede i sentrum – med det som minner om en trikk bygget i 45 graders vinkel – stiger man ut til spektakulær utsikt over Vestlandets hovedstad – om værgudene vil. Og akkurat her, på Fløyfjellets sørside, ligger selve Fløirestauranten.

Kabelbaneanleggets arkitekt, nevnte Einar Oscar Schou, er da også den samme som tegnet selve restauranten på toppen, og de to attraksjonene utgjør sammen en høyere enhet. Fløibanen sto klar for passasjerer i 1918. Restauranten åpnet dørene syv år etter.

Direktørstoler

Pådriveren for byggingen av kabelbanen til Fløyens topp var Hansa-bryggeriets daværende eier, Waldemar Platou. Restauranten, som skulle bli «en folkerestaurant av internasjonal klasse», var med i planene helt fra start. Riktignok var tanken å bygge folkerestauranten mye større enn det den til slutt ble, men det endelige, noe mindre byggverket ble svært så fasjonabelt likevel.
– Vi har hentet frem mye av glansen fra gamle dager. Da vi startet oppussingen var vegger, takbjelker og søyler malt i sterke farger. Nå har restauranten fått en langt mer dus og jordnær fargepalett, som vi tror ligger nærmere det som en gang var. Samtidig passer fargene bra med vår visjon om destinasjon Fløyen som Norges grønneste reisemål – som handler om alt fra at vi henter «husvarmen» fra fjellet under oss til at vi henter mange av råvarene fra naturen rundt oss, forklarer Bjarte Finne, mens han tar oss med opp til et særdeles elegant møterom i andre etasje. Og her, på de fornemme stolene rundt bordet, kan vi skimte logoen til et nettopp «namedroppet» bryggeri.
– Møbelfirmaet Chr. Knag AS var en legendarisk møbelprodusent her i Bergen, forklarer Bjarte. – Vi vet fra gamle bilder at slike møbler var en viktig del av det opprinnelige interiøret. Derfor begynte vi å jakte på det som fremdeles måtte finnes av Knags arbeider. Blant annet har vi fått låne flere stoler fra Hansas store samling, noe som er ekstra gøy siden Hansas eier Platou var så viktig for etableringen av restauranten.

Millioner

«Nye» Fløirestauranten fremstår i dag som en flott symbiose av moderne elementer mikset med gammel ærverdighet, og har igjen blitt til en destinasjon i seg selv.
– Fløibanen frakter rundt to millioner mennesker hvert år. Vi håper på besøk av de fleste av dem!

ANNONSE