Slik skal brødsvinnet i Norge halveres

Bare i Norge kastes det 200 brød hvert eneste minutt. Det tilsvarer 288 000 brød i døgnet og 10,5 millioner brød i året. Bare i Norge, altså. Dette svimlende tallet skal Nofima gjøre noe med. Innen utgangen av oktober 2027 skal de halvere dette brødsvinnet gjennom forskningsprosjektet Bread Rescuers.

I Norge er brød en svært viktig del av kostholdet, og så mye som 96 prosent av norske forbrukere spiser brød. Men dette er selvsagt også årsaken til at det kastes så mye brød. Husholdningene står for 54 prosent av alt brødsvinnet, mens 35 prosent oppstår i dagligvare og industri. Målet med forskningsprosjektet er å utvikle nye strategier for forebygging og reduksjon av brødsvinnet, hele veien fra produsent til forbruker.

Hvorfor kaster vi så mye brød?

Nordmenn generelt elsker brød, og spiser det til nesten hvert måltid. Men vi ønsker også at brødet skal være ferskt. Kjøper man store mengder brød samtidig, er det fort gjort at brødet blir gammelt før man rekker å spise det opp. Glemsomhet er også en viktig faktor til at brød kastes. Og selvsagt – mange spiser ikke skalkene, men lar dem heller gå rett i søppelbøtta. 

Det er barnefamilier som kaster mest brød. Dette skyldes antageligvis at mange matpakker med påsmurte brødskiver ikke blir spist opp i løpet av skoledagen. Det er ikke tidligere gjort noen studier på hvordan man best kan redusere dette svinnet, og dette blir derfor en viktig del av prosjektet. 

På andreplass over brødkastere finner vi de «kresne» forbrukerne, som er opptatt av at brødet skal være ferskt. Mange forbrukere følger rådet om å skjære opp brødet og legge det i fryseren, slik at man bare tar frem akkurat så mye man trenger. Men enkelte opplever at brødet da ikke smaker like ferskt. Derfor fryser de ikke ned brødet, men velger heller å kaste det når det blir gammelt. En del av prosjektet består derfor i å utvikle frosne brødvarer som faller i smak også hos disse forbrukerne.

Brødsvinn i butikker

Også dagligvarehandelen kaster mye brød. De opplever at de må tilby kundene et bredt utvalg ferske brød helt frem til stengetid. Dette fører til mye usolgt brød hver eneste dag. Alle store dagligvarekjeder har avtaler om at de kan levere usolgt brød tilbake til leverandørene, som deretter sender det til bruk i dyrefôr, som kompost eller til forbrenning. Butikkene har derfor lave økonomiske insentiver til å redusere bestillingen av brødvarer, som igjen fører til mer svinn.

Likevel er det mange dagligvarebutikker og bakerier som har satt i gang flere tiltak for å redusere brødsvinnet. Disse tiltakene er blant annet å tilby brød til redusert pris når stengetid nærmer seg, selge gårsdagens brød til halv pris, benytte apper til salg av overskuddsmat og øke tilbudet av frosne alternativer.

Nye løsninger for bruk av overskuddsbrød

Både nasjonalt og internasjonalt har det blitt utviklet nye produkter ved å bruke overskuddsbrød, slik som for eksempel øl, hvite sauser og nye bakervarer. For å klare å halvere brødsvinnet, er man nødt til å finne flere slike løsninger for utnyttelse av overskuddsbrød. Som en del av forskningsprosjektet skal det derfor utvikles et smuldremel av overskuddsbrød, som deretter skal kunne erstatte noe av hvetemelet som i dag brukes i brød.

Det krever solid kunnskap om både prosess, kjemi og funksjonelle egenskaper for å klare å utvikle slike nye ingredienser og produkter. Denne spesialkompetansen har Nofima klart å samle.

Les mer om forskningsprosjektet på nofima.no.

ANNONSE