Tim Hortons er Canadas største kaffekjede

Datoen er 17. mai 1964. Stedet er Hamilton, Ontario i Canada. Ishockeyspilleren Miles Gilbert ‘Tim’ Hortons åpner den første Tim Hortons-filialen, og symbolet på Canada endres for alltid.

I 1964 var det ingen som kunne se for seg at Tim Hortons kom til å bli synonymt med Canada på lik linje med ishockey, lønnesirup og poutine. I dag har imidlertid franchisen blitt Canadas største fast food-kjede, og er det tredje største kaffeselskapet i verden, kun slått av Starbucks og Dunkin’.

Hvem var Miles Gilbert Horton?

Miles Gilbert ‘Tim’ Horton var en canadisk ishockeyspiller som var aktiv fra 1949 til han døde i 1974, bare 44 år gammel. Han spilte i mange år for Toronto Maple Leafs, men var også innom New York Rangers, Pittsburgh Penguins og Buffalo Sabres.

Etter å ha prøvd seg på salg av hamburgere i North Bay, Ontario, valgte Horton i 1964 å åpne en donutkafé under navnet Tim Horton Donuts i Hamilton, Ontario. Innen 1967 hadde han åpnet to ytterligere filialer, og da Horton døde i 1974, fantes det over 40 stykker.

Navnet ble senere forkortet til «Tim Horton’s», før det ble endret til dagens «Tim Hortons». På folkemunne blir imidlertid restauranten som oftest bare kalt «Timmies». De mest populære bestillingene er deres originale kaffeblend, Double–Double (kaffe med to melk og to sukker, red.anm.), donuts og Timbits (bedre kjent som donuthull, red.anm.).

Tim Hortons i dag

I dag finnes det over 5600 filialer i 13 ulike land. Ettersom 70 prosent av dem er i Canada, er restaurantkjeden imidlertid ikke så altfor kjent utenfor Nord-Amerika. Tim Hortons er likevel Canadas største restaurantkjede, og de serverer mer enn 5 millioner kopper kaffe hver eneste dag. Undersøkelser viser at 80 prosent av alle canadiere besøker en Timmies minst én gang i måneden.

Den originale Tim Hortons-restauranten finnes fremdeles i Hamilton, og huser nå også et museum til ære for den canadiske franchisen og Miles Gilbert. Museet har seks rom som representerer de ulike tiårene i restaurantens historie. Utenfor restauranten finner man en statue av selveste Tim Horton, som skyter donuts med en ishockeykølle.

Kilder: timhortons.caatlasobscura.com

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE