Fortsatt økologi i Danmark

Til tross for svak nedgang i 2022 regnes Danmark fortsatt som skandinavisk éner på bruk av økologiske matvarer. Sjokket var derfor stort da danskenes merkeordning for økologisk servering – Det Økologiske Spisemærke – ble tatt ut av statsbudsjettet for 2024. Nå dukker budsjettposten opp igjen.

I Danmark er nemlig merkeordningen for økologiske produkter i serveringsbransjen et statlig foretagende, og fungerer som en sertifisering av økologiandelen på landets menyer. Det er Fødevarestyrelsen – danskenes svar på Mattilsynet – som både deler ut merket, og som kontrollerer at kriteriene følges.

3493

Det Økologiske Spisemærke kommer i tre valører – bronse, sølv og gull. Det gjeveste merket krever en økologisk serveringsandel på mellom 90 og 100(!) prosent. Men selv bronsemerket krever mellom 30 og 60 prosent økologisk mat og drikke på menyen. Til nå er 3493 øko-spisemerker utdelt i det – geografisk sett – vesle nabolandet i sør. Til sammenligning var 83 norske virksomheter med totalt 159 underavdelinger (hotell og kantiner. red.anm.) Debio-godkjente for servering av økologisk mat og drikke ved siste årsskifte …

12 prosent

Danmark regnes som verdensmester i bruk av økologiske matvarer, med en «økologisk markedsandel» på 12 prosent. Ikke uventet står dagligvare for den største delen av denne andelen, men omsetningen innen offentlige og private storkjøkken ligger likevel på over to milliarder danske kroner årlig.

Vårt felles naboland Sverige ligger på femteplass, med en økologisk markedsandel på drøye åtte prosent. Her sto i 2022 offentlige storkjøkken for 11 prosent av totalomsetningen av økologisk mat og drikke, mens serveringsbransjen sto for sju prosent.

I Norge finner vi ikke egne tall på økologi i servering, men siden økologisk mat og drikke i norsk dagligvare omsetter for under to prosent av totalen – og siden dagligvareprosenten er mye større enn serveringsprosenten i begge våre naboland – er det likevel grunn til å tro at det står økologisk semmert til i bransjen vår. Hvis man mener at økologi er bra, da.

Kilder: Fødevarefokus, Økologisk markedsrapport 2023, Debio

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE