Snart klart for ASKO Servering Norgescup

Fredag 16. februar møtes nasjonens beste kokke- og servitørlærlinger til semifinale på Jåttå videregående i Stavanger. Dagen etter kjemper de beste mot de beste. SMAKmagasinet forventer høyt nivå og elegant servering av smakfulle retter.

16. og 17. februar er Jåttå VGS igjen åsted for ASKO Servering Norgescup for kokke- og servitørlærlinger, og for en gjeng høykompetente og kampklare kokke- og servitørlærlinger fra det ganske land. 
– Per dags dato er 21 kokkelag og 10 servitørlag påmeldt til konkurransen. Hvert lag består av to lærlinger og en lagleder, sier styreleder i NKL Rogaland, Terje B. Finnvik.

Semi-mattradisjon

Kokkenes semifinaleoppgave står i tradisjonsmatens tegn. Det handler om klassisk ferskt kjøtt og suppe med melboller og løksaus, bygget rundt skikkelig høyrygg fra ungfe. Til dessert får lærlingene eplesortene Ambrosia og Granny Smith å velge mellom eller å kombinere. Bringebær og mandelmel skal også nyttes. 

Teori og service

For servitørene er det service som skal terpes på i semifinalen. Etter en 50 spørsmåls teorioppgave, blindsmaking, serviettbrettings-virtuositet og flambering er det tid for «lørdagslunsj med venner», der gjestene skal trakteres med mocktails, sharingmeny pluss ost og drikke. 

Finaleservitørlærlingene

… skal på finaledagen vise sin mat og vin-kombo-kompetanse, ved å sette tilbehør som grønnsaker, metningsgarnityr, saus og vin til blant annet ovnsbakt torsk og lammeskank. Deretter er det en runde med bar-teknikk før kokke- og servitørlærlingene sammen skal gjøre både dommere og en engere krets gjester fornøyde med både mat, drikke og servicenivå.

Egg, fisk og veganikk

For det som finalekokkelærlingene skal imponere med er nemlig en forrett med de tre obligatoriske råvarene hodekål, egg og TINE Kremgo Naturell – pluss et par hemmelige grønnsaker …

Deretter skal Sterling-kveite, purreløk og crème fraîche – pluss en og annen hemmelighet her også – danne basis for en skikkelig høydare av en hovedrett. 

Det hele skal avrundes med en vegansk dessert basert på blant annet vegansk melkesjokolade, mandelmel og frysetørket kirsebær. 

SMAKmagasinet kommer tilbake med mer. Følg med!