Fra 1880 til 2023: Slik har martinien utviklet seg

Martinien er en av de mest populære cocktailene som finnes. Tradisjonelt inneholder den gin og hvit vermut, men siden den først dukket opp på 1880-tallet i USA, har den blitt laget på en rekke forskjellige måter.

Fra søt til tørr til ‘dirty’ – drikketrender utvikler seg konstant, og martinien er intet unntak. Her skal vi se på noen av de mest populære martinivariantene de siste 140 årene.

Den søte martinien

Den første kilden som finnes om en martinilignende drikk, er fra 1883. Det er likevel ikke før i 1886 at navnet ‘martini’ dukker opp. Varianter som Martena, Martine, Martineau og Martigny finnes også fra samme tidspunkt.

Selv om man ikke vet nøyaktig når eller hvor den første martinien dukket opp, vet man at den var mye søtere enn det vi er vant til i dag. Den ble laget av søtet Old Tom gin eller genever, et nederlandsk brennevin med smak av einebær. I tillegg ble det gjerne tilsatt søt vermut.

Den tørre martinien

Det er først på 1890-tallet at det vi i dag ville gjenkjent som en martini dukket opp. Martini laget med tørr vermut ble standard ved århundreskiftet, tørre giner erstattet Old Tom og oppskriftene reduserte mengden søtningsmidler.

Drinken gikk imidlertid ikke alltid under navnet ‘martini’, og var på et tidspunkt bedre kjent som Mahoney Cocktail og Marguerite. Uavhengig av hvilket navn den gikk under, var imidlertid den generelle trenden av martinien ble stadig tørrere.

‘Den tynne mann’-martinien

I 1934 dukket cocktailen opp i spillefilmen ‘Den tynne mann’, og den fikk da en boost i popularitet. Oppskriften bestod da i all hovedsak av like mengder tørr vermut og gin, men variasjoner fantes.

Det var også i ‘Den tynne mann’ at martiniglasset dukket opp. Hovedpersonene, Nick og Nora, drakk nemlig martinien fra avrundede coupe-glass. Disse kalles fortsatt den dag i dag for «Nick & Nora»-glass.

Den ekstra tørre martinien

Etter andre verdenskrig ble martinien stadig tørrere, og forholdet mellom gin og vermut kunne nå så mye som 25:1. Ikke bare hadde destilleriene stengt ned under krigen, men det var i tillegg vanskelig å få tak i god europeisk vermut. Amerikanerne visste heller ikke hvordan den skulle oppbevares på riktig måte, noe som gjorde at den ble dårlig. Jo mer gin og jo mindre vermut man brukte i martinien, jo bedre var det altså. Det ble nesten en konkurranse om å gjøre martinien så tørr som overhodet mulig. Denne trenden var ikke forbeholdt USA, og også britiske bartendere gjorde et poeng ut av å gjøre martinien tørrere enn Sahara.

Vodka martini

Det var ikke før på 60- og 70-tallet at martinien beveget seg bort fra å være så tørr som mulig. Varianter som vodka martini og martini ‘on the rocks’ dukket opp i løpet av denne tiden. Vodka fikk nemlig en økt popularitet i løpet av 50-tallet, og i 1967 ble det for første gang solgt mer vodka enn gin. Cocktails som Moscow Mule og Screwdriver var viktige pådrivere til vodkaens økende popularitet. 

Uekte martinier

Populariteten til vodka martini fortsatte gjennom 80- og 90-tallet, og solgte mer enn den tradisjonelle ginvarianten. Samtidig dukket det opp en rekke nye cocktails som gikk under navnet martini, kun på bakgrunn av at de ble servert i V-formede martiniglass. Her finner vi varianter som fransk martini, porn star martini, appletini og espresso martini. Selv om disse strengt talt ikke er ekte martinier, bidro de likevel til at populariteten til alle martinivarianter – inkludert den tradisjonelle martinien – økte.

Den våte martinien

På tidlig 2000-tallet ble det en ny interesse for cocktails, og mange bartendere gikk tilbake til gamle oppskriftsbøker for inspirasjon. Dette resulterte i at stadig flere barer serverte martinier med like mengder gin og vermut. Dette passet også godt for forbrukerne, ettersom de var vant til søte og fruktige ‘martinier’, og ekstra tørre martinier antageligvis ikke hadde falt i smak. Litt etter litt ble den tradisjonelle gin- og vermutbaserte martinien igjen populær. 

Den «skitne» martinien

Dirty martini er ingen ny variant – faktisk dukket den opp for første gang for omtrent 100 år siden. Den fikk imidlertid ikke tildelt navnet sitt før på 1980-tallet. Det som gjør en martini «skitten», er at den tilsettes litt olivenlake. Ofte brukes det da vodka, for å fremheve olivenlakens smak.

Dirty martini er svært populært i dag, og nye varianter dukker stadig opp. For eksempel er det mulig å få skitne martinier med både fiskesaus og pastavann. Samtidig går martiniens popularitet igjen i retning mot tørrere varianter – men riktignok ikke like tørt som for 120 år siden. 

Kilde: liquor.com

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE