Slagkraftig havremelk-cocktail

Det var en gang en skotsk greve som het Iain MacDonald, som ville ha engelsk hjelp til å ta makten i hjemlandet. Både greven og England ble imidlertid stoppet – av en cocktail.

For det første: dette er ganske lenge siden. Vi snakker «midt» under de engelske rosekrigene, nærmere bestemt 1475. Det var da at grev MacDonald med sin hær – med støtte fra styrker fra nabolandet i sør – planla å overta styre og stell fra kongen James III. Underlig nok var også kongen selv vennlig innstilt til nabolandet i sør – men det er en helt annen historie.

Tilbake til greven: Da en annen greve – John Stewart av «the Atholl of the Highlands» – fikk nyss om de smått forræderske planene til grevekollegaen, konstruerte han en snedig, alkoholholdig plan som mottrekk. MacDonalds styrker hadde nemlig samlet seg nær en brønn, som soldatene gjerne drakk fra. Og denne brønnen ble kjernen i grev Stewarts snedige plan. I et – bokstavelig talt – ubevoktet øyeblikk fikk Stewarts menn «forsterket» innholdet i nevnte brønn med havre, honning og mengder med vaskeekte skotsk whisky.

Vi kan vel anta at MacDonalds soldater fikk seg noen festlige og humørfylte øyeblikk der på høyden, før de – en etter en – segnet om i dyp søvn. Og vips, så var hele gjengen overmannet, og opprøret avverget.

Drikken fra brønnen

Det er altså denne «brønn-cocktailen» vi snakker om. Artikkeltittelen er vel en «stretch», men havremelk er jo en form for miks av vann og havre. Cocktailen – som fikk navnet Atholl Brose – er fremdeles populær i Skottland. Faktisk så lages drikken blant annet av etterkommerne fra Stewarts grevskap.

Vi vet

… også at cocktail som begrep ikke dukket opp før langt senere. I engelske leksika dukket det opp først i 1798. Og vi vet at mange mener Old Fashioned er den første, ekte cocktailen. Vi vet også at historien om drikken i brønnen langt fra er dokumentarisk. Men morsom er den læll.

Kilder: Signature Cocktails, Gastro Obscura

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE