Rekordhøy jenteandel i årets TINE Matcup!

28 skolelag fra hele landet skal briljere på kjøkkenet når semifinalene i TINE Matcup går av stabelen i Oslo mellom 9. og 16. november. Målet er å øke rekrutteringen til kokk- og servitørfaget – særlig blant jenter, og i år er deltakelsen rekordhøy.

TINE Matcup for kokk- og servitørelever på VG2 arrangeres av TINE og Norske Kokkers Landsforening (NKL). 

– Målet med TINE Matcup er å øke rekrutteringen til kokk- og servitørfaget generelt, og sikre at norske mattradisjoner blir tatt vare på i fremtiden. Vi ønsker spesielt at flere jenter skal søke seg til matfagene. Av NKLs faglærte medlemmer er cirka 30 prosent kvinner. Da er det ekstra gledelig å se at hele 40 av 84 deltakere i årets semifinaler er jenter, sier Espen Wasenius, daglig leder i NKL.

Vil bidra til økt rekruttering

Konkurransen er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. 6 vinnerlag går videre til finalen i Stavanger 16. februar 2024.

– Vi ønsker å bidra til å øke rekrutteringen til kokkeyrket, slik at Norge kan fortsette å være i den kulinariske verdenstoppen. Vi er stolt sponsor for det matfaglige miljøet i Norge fordi de kreative kokkene, sammen med servitørene, bidrar til mye inspirasjon og matglede, sier konsernsjef i TINE, Ann-Beth Freuchen, og legger til: – TINE har også en viktig rolle i å lære nye generasjoner å ta i bruk de fantastiske, norske råvarene som blir produsert av tusenvis av bønder her i landet, og bidra til å ivareta og videreføre norske mattradisjoner.

VM-Ost på menyen

Årets oppgave er en hyllest til norske ystere og vinnere av Oste-VM. Det skal derfor være ost i alle tre rettene. Elevene har sendt inn egne menyforslag, og det er en kompetent jury som har plukket ut de 28 lagene som skal delta i semifinalene. Selve bedømmingen gjøres ut fra en skala hvor smak er mest avgjørende. Orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning blir også vurdert.

Konkurransen er for mange et springbrett ut i arbeidslivet, og flere av landets fremste kokker og servitører har hatt TINE Matcup som sin første konkurranseopplevelse.

– Vi ønsker at deltakelse i konkurransen skal vekke ytterligere interesse og nysgjerrighet for restaurant- og matfagene. Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere er at konkurransen har vært en positiv erfaring, spesielt med tanke på veien mot fagbrev. Fremtiden for matbransjen ser lys ut, når vi ser oppslutningen og engasjementet fra alle semifinalistene, avslutter Wasenius.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.