Norden topper på bærekraftig reiseliv

Hvert år rangerer Global Destination Sustainability Index (GDS-indeksen) en mengde av verdens mange reisemål etter bærekraftsnivå. I år tok Oslo andreplassen og «Køben» tredje, mens Göteborg tok førsteplass for sjuende år på rad.

GDS-indeksen – som utarbeides hvert år av Global Destination Sustainability Movement – er en normsammenligning basert på en mengde kriterier innenfor fire hovedkategorier. Hvilket i praksis betyr at man ser på alt fra energiforbruk og utslipp til luftkvalitet til bærekraftstenking i destinasjonsutviklingen til grad av mulig korrupsjon. Et rimelig bredt spekter der, altså.

Nordiske destinasjoner gjør det skikkelig bra

Hel åtte av de ti «bærekraftigste» reisemålene på årets liste er å finne i Norden. Oslo klatret og overtok Bergens andreplass fra i fjor, da Oslo kom inn på tiendeplass. Bergen måtte i år «nøye seg» med femteplass, mens København klamret seg fast på tredjeplassen – i år som i fjor. Helsinki ble Finlands bidrag til topp 10 med en fjerdeplass.

Göteborg i tet

Nok en gang var det altså Göteborg som tok gjeveste plassering. Pris og statuett ble delt ut til destinasjonsselskapet Göteborg & Co på CityDNA-konferansen i spanske Valencia litt tidligere i høst. Katarina Thorstensson, som bærer tittelen bærekraftstrateg i Göteborg & Co, peker på flere faktorer som årsaker til den vestsvenske storbyens gjentatte suksess på GDS-indeksen. Blant annet mener Thorstensson at alle næringslivsaktørene i regionen jobber bevisst med miljø og generasjonstenking, og er flinke til å synliggjøre resultatene sine – blant annet gjennom ulike sertifiseringer.

Igjen bærekraft, igjen

Bærekraft er et ofte nyttet ord, og står derfor i fare for å bli «oppbrukt». Derfor avslutter vi med å friske opp definisjonen ved hjelp av Store norske leksikon: «En bærekraftig utvikling vil si en utvikling som tilfredsstiller behovene til menneskene som lever nå, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov. Diskusjoner om bærekraft dreier seg særlig om å bekjempe miljøproblemer, fattigdom og nød, og er gjerne inspirert av FNs bærekraftsmål».

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE