Fermenterte grønnsaker som medisin?

Hippokrates var en gresk lege som levde fra 460 til 377 f.Kr. Han regnes som en av de mest betydningsfulle personene i medisinens historie, og kalles også for «legekunstens far». Et av hans mest kjente utsagn er at «all sykdom starter i tarmen».

Siden tarmfloraen vår utgjør en stor del av immunforsvaret vårt, hadde Hippokrates helt rett. Det innebærer at maten vi spiser har stor betydning for helsen vår. Så betyr det at mat også kan fungere som medisin?

Tarmlidelse for folk flest

I en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Current Developments in Nutrition skriver Eirik Garnås om nettopp hvordan mat kan bidra i medisinsk behandling. Nærmere bestemt hvordan fermenterte grønnsaker kan hjelpe i behandling av irritabel tarm (IBS). Dette er en tarmlidelse som dessverre rammer stadig flere i det norske samfunn, og som ved alvorlige tilfeller kan redusere livskvaliteten betraktelig.

Selv om IBS er en tarmlidelse, påvirker den også resten av kroppen. Forstyrrelser i tarmen gir nemlig grobunn for problemer også andre steder i kroppen. Medisiner har liten påvirkning, og det er tilsynelatende kostholdet som er av størst betydning. De generelle rådene er imidlertid bare at man bør følge visse eliminasjonsdietter, og at det tilsynelatende ikke finnes produkter som kan lindre symptomene.

Sunne bakterier som behandling

Det er her fermenterte grønnsaker kommer inn i bildet. Under fermenteringsprosessen brytes karbohydratene i grønnsakene ned, og det dannes naturlig syre. Det ferdige produktet blir proppfullt av gode bakterier som fremmer en sunn tarmflora, som igjen gir god fordøyelse og forbedret immunforsvar. Mange med IBS rapporterer at fermenterte grønnsaker reduserer symptomene deres, enten helt eller delvis.

En av de store fordelene med fermenterte grønnsaker sammenlignet med kosttilskudd som inneholder probiotika, er at grønnsakene inneholder et naturlig økosystem. Dette økosystemet vil variere avhengig av hvilke grønnsaker som brukes og hvor mye salt som tilsettes under fermenteringsprosessen. Det betyr at man potensielt kan produsere spesialtilpassede produkter, som dermed vil ha et større terapeutisk potensial.

Selv om mer forskning er nødvendig for å kartlegge effekten av fermenterte grønnsaker, er dette et spennende felt, som i tillegg har liten skaderisiko. Og dessuten smaker det godt!

Kilde: forskersonen.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE