Christopher Haatuft vant Norlis kokebokpris 2023

Christopher Haatuft og boka «Bra kokt» gikk av med seieren da Norlis kokebokpris ble delt ut for 16. gang. Boka er utgitt på Gyldendal.

Christopher Haatuft startet matkarrieren som skribent for matspalten Kokkofonen i Bergens Tidende - som punker ,med hanekam og sikkerhetsnåler. I den utradisjonelle kokeboka "Bra kokt" følger vi Haatufts reise fra BT til etableringen av Lysverket, som ble hedret med Michelin-stjerne i 2022. Boka er fylt med oppskrifter fra ulike faser av livet, og fra restauranter Haatuft har vært engasjert i. Oppskriftene dekker spekteret fra det enkle hverdagslige til mer avanserte retter.

De siste tre årene har Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan vunnet den høythengende kokebokprisen. Haatuft er den første som har lykket med å rykke dem ned fra tronen. Haatuft konkurrerte med fire andre nominerte kokebøker, fra forfattere med vidt forskjellig bakgrunn:

  • Golalahs matreise: Kurdiske Golalah Abbasi kom til Norge som flyktning, og har følt sulten på kroppen.
  • Ekte grønn mat: Veteranen Andreas Viestad, mannen bak Geitmyra matkultursenter, nærmer seg tjue kokebøker med årets "Ekte grønn mat".
  • Det serveres: Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk er et ungt par med stor suksess med den felles instagram-kontoen @detserveres. Kokeboka med samme navn som kontoen, fokuserer på tre retters-menyen for alle årstider.
  • Saritas indiske kjøkken: Sarita Sehjpal driver den populære restauranten Mother India i Kristiansand, og står bak merket SaritaS; indisk ferdigmat. Kokeboken "Saritas indiske kjøkken" er hennes andre kokebok.

Juryens begrunnelse

Årets vinner er en ujålete og ekte kjærlighetserklæring til maten. Den går tett innpå råvarene - og råvarene er det mange både morsomme og kloke råd om! Den gir inspirasjon til både hverdagsmat - og til kokkekunst på høyt nivå. Boken er fylt med gode historier som fortelles på en levende og engasjerende måte. Den klarer kunsten å gjøre fineschmeckeri folkelig, og minner oss om at selv de lekreste delikatesser har enkle hensikter: Å mette, og samle mennesker rundt ett bord. Spennende oppskrifter, hemmelige kjøkkentips og kloke tanker rundt råvarebevissthet - denne boken har alt. Og den gir både kontekst og mestringsfølelse.

Boken henter sitt visuelle uttrykk fra en tid før de digitale kameraene satt fast på telefonen. Blits blir brukt flittig til å skape skarpe kanter, og forsterker ideen om at forfatteren ikke trenger å polere noe. Men lar ordene og maten snakke for seg.

Årets vinner skiller seg vesentlig fra de aller fleste andre utgivelser ved at den også er en slags biografi. I tillegg til spennende, nye og ganske avanserte oppskrifter får vi en beretning om et spennende, omflakkende og variert liv på vei mot en Michelin-stjerne. Historien om en ung punker fra Bergen, som med en forfriskende naivitet og en stor dose pågangsmot kommer seg opp og frem i en meget tøff bransje. Det er en beretning om suksess og fiasko, blodslit, rusmidler og ramsalte historier fra restaurantkjøkkener verden rundt. Og det er dessuten en utgivelse som gjør stas på et yrke som sliter med lav status og manglende rekruttering.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.