Fullastede søtpotetfries

Det er lenge siden søtpoteten var vill, men lager du «loaded søtpotetfries» kan det bli vilt godt.

Søtpoteten – som ikke er i familie med vår vanlige Solanum tuberosum – kan spises både bakt, kokt eller stekt. Eller den kan rett og slett bli til «fries». Unil+ har noen svære og fine varianter i sortimentet, som vi fikk «Unil-kokken» Tomas E. Karlsen til å lage noe kult med.
– Selve «friesene» skal jo bare friteres, så er de klare. Og derfor passer de godt til det jeg kaller «loaded søtpotetfries», forklarer Karlsen. – Først lager du en «Krønsj», som er en miks av knust potetgull, stekt løk og stekte baconterninger. Så friterer du «friesene», og heller dem over på et passende serveringsfat. Deretter garnerer du med revet grana padano-ost, før du fordeler «Krønsjen» over der igjen. Til slutt kjører du på med chilimajones, persille og vårløk. Og vipps, så har du en skikkelig digg og gøyal rett.

Morofakta

«Søtpotet er en eldgammel kulturplante i Amerika, og den dyrkes nå i stor utstrekning overalt i tropiske og subtropiske områder» forteller Store norske leksikon. De første europeerne som smakte søtpotet skal ha vært medlemmer av ekspedisjonen til Christopher Columbus, som ble oppdaget av amerikansk urbefolkning så tidlig som i 1492. Slik ble den etterhvert introdusert i Europa. Den engelske kokebok-pioneren Elinor Fettiplace skal sågar ha beskrevet matplanten i oppskriftssamlingen sin fra 1604.

Men snakker vi Stillehavet, startet «eksporten» av søtpoteter enda tidligere. Nylige DNA-funn kobler nemlig søtpoteter til Polynesia hele 400 år før Columbus bommet på India og traff Amerika i stedet.

Ifølge det internasjonale potetsenteret (!) produseres det 105 millioner tonn søtpoteter hver eneste år på kloden vår. Dette gjør søtpoteten til verdens sjette viktigste matvekst etter ris, hvete, poteter, mais og kassava.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE