Kan sjømatiskrem bli en greie?

Nordkvinner- og menn flest forbinder vel iskrem med sommer og sol, og med smaker som jordbær, karamell og sjokolade. Eller som spennende dessert på en like spennende restaurant. Men hva med is med smak av kreps?

Før vi går videre: vi vet at iskrem med «rare» smaker er gammelt nytt. På verdensbasis. Allerede på 1980-tallet åpnet Portugal-utvandreren Manuel da Silva Oliveira iskremutsalget Heladería Coromoto i Merida i Venezuela. Her skal du etter sigende kunne velge både skalldyr- og chili-iskrem blant de over 800 tilgjengelige smakene.

Hipt eller gimmick?

Men det vi skal prate om her, er nybrottsbruk av iskrem – både når det gjelder smak og menyplassering. For is med uventet smak er kanskje ikke så aparte som man skulle tro. I metropolen New York finner du for eksempel high-end-restauranten l’abeille – en relativt nyåpnet fransk-japansk kulinarisk opplevelse. Og her, på en stadig vekslende meny, kan iskrem med hint av både asparges, tomat, løk og sennep plutselig dukke opp. For, som kjøkkensjef Mitsunobu Nagae sier til nettstedet Eater på klingende japansk, både kan – og bør – iskrem brukes til mye mer enn dessert. Iskrem har, som Nagee påpeker, både en temperatur og en konsistens – hurtigsmeltende som den er – som skaper en ekstra dimensjon til en varm hovedrett. Retten er hele tiden i forandring mens gjesten spiser, med andre ord. Og kanskje dukker det opp en bit hvitløk på tallerkenen, eller noe helt annet, når iskremen har smeltet tilstrekkelig.

Salt hav

Men du verden: iskrem kan absolutt skape spenning også i dessertavdelingen. Som på L&E Oyster Bar i LA, der en av iskrem-dessertene har stjålet ingredienser fra den ny-italienske retten Cacio e pepe, og serveres med smak av sort pepper og pecorino romano-ost. Eller hva med å gjøre det så enkelt som i Tokyo Disneyland, der havsalt-iskrem er en høydare? Mulighetene er ubegrensede, med andre ord.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.