Mer pai, takk!

Pai er en rett med aner tilbake til antikken. For oss nordboere forbindes paien likevel mest med engelskspråklige land, og Bestemor Duck – for de som er gamle nok.

De som er gamle nok – som undertegnede – vet nemlig at Andebys Bestemor Duck var en racer på pai, og kanskje særlig berømt for sin variant med blåbær. Men nok om tegneserier. Pai er som kjøkkenets utgave av den sveitsiske lommekniven: med litt oppfinnsomhet kan den brukes til alt.

Kjøtt eller grønt?

Pai består av velsmakende ingredienser innbakt i bakverk – typisk mørdeig – og kan egentlig utgjøre både forrett, hovedrett og dessert i en treretters. «Hovedrettspaien» henvender seg til den femte smaken, umami. Det betyr pai fylt med kjøtt, egg eller ost – som eksempler. «Dessertpaien» er pai laget med for eksempel epler, nøtter, bær, syltetøy – eller rett og slett brunt sukker. «Forrettpaien» kan være en minivariant inspirert av de etterfølgende.

Paien kan enten bakes som «skål», hvor alt innhold fylles oppi og som toppes med vakker garnityr. Eller man kan bake innholdet inn i en lukket pai, gjennom å legge et lokk over til slutt – av samme bakverk som «skålen» – før steking.  

Gammel tradisjon

Ordet «pie» dukker opp i skriftlige kilder en gang på tidlig 1300-tall, i et budsjett tilhørende et kloster i Yorkshire. Men prinsippet bak paien er eldre. Romerne beskriver blant annet hvordan kjøttretter ble «dekket med bakverk». Men her kan bakverket ha fungert mer som beskyttelse enn som en del av retten. Det samme var nok tilfelle i middelalderen, der bakverket gjorde at man kunne steke ulike kjøttbaserte retter direkte over åpen flamme – uten bruk av kjeler og kar.

Da de engelske pilgrimene reiste til Nord-Amerika på 1600-tallet, skal de ha tatt pai-oppskriftene sine med seg. Her ble valget av pai-innhold etterhvert påvirket av settlere fra andre nasjoner, som for eksempel da svenskene disket opp med fiskepai …

Har vi plass til mer pai på norske menyer? Så absolutt! Med pai kan man servere lokalmat på uvante måter, gjerne med en god historie på kjøpet. For historie har paien nok av.

Kilder: Wikipedia, Australia’s best recipes, recipetips.com

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.