Haukeliseter med god mat og mye vær

Turistforeningens betjente hytter er mer enn utgangspunkt for episke turer på vidda. Også menyen trekker gjester. Bare i Sør-Norge har Den Norske Turistforening (DNT) 48 slike tilbud. Haukeliseter fjellstue er et av dem.

– Vi har alltid hold på med «ordentlig» mat på denne hytta, forteller Håkon Aarthun, som er daglig leder for fjellstua på Haukeliseter på femte året. – Hytta befinner seg midt i et lokalmat-eldorado, med tilgang til vilt og villfisk i alle retninger. I tillegg har vi lokale kvalitetsprodusenter av både ost, kjøtt og drikke. Dette passer godt inn i matfilosofien vår om kort reisevei og ferske varer.

Tusenvis av besøkende

Haukeliseter fjellstue ligger ikke bare en kilometer over havet: den ligger også rett ved Europavei 134, en halvtime til høyre og rett opp for Røldal. På nordsiden ligger nasjonalparken, og går du sørover kommer du til Setesdalsheiene. På kort- og mellomlang avstand ligger et vell av hytter og hyttefelt, og folket derfra bruker gjerne fjellstua til et bedre måltid etter en god tur. Det gjør også fastboende på hver side av fjellheimen. 
– Hit kommer middagsgjester fra både øst og vest. Mange har familie «på den andre siden» og bruker fjellstua som åsted for slektstreff. I et godt år har vi faktisk over 100.000 dagsgjester, forsetter Aarthun.

Men, man må gjerne overnatte også. Fjellstua har jo skjenkebevilling, må vite. Rommene er mange og varierte, med enkel og grei standard. Booker du Stabburet eller Kuskeloftet, får du historisk sus på kjøpet, siden disse rommene ligger i de originale og historiske bygningene fra 1800-tallet.
– Antall overnattingsgjester per år ligger typisk i overkant av 20.000, legger Aarthun til.

Apropos historie

Det har vandret nordmenn i øst og vest over Haukelifjellet i tusenvis av år. Fjellstua har ikke lagt her like lenge, men har en «forgjenger» i ei lita bu kalt Ulevåbu. Da Haukeliseter ble bygget i slutten av 1860-årene, ble Ulevåbu likegodt flyttet østover. 

Haukeliseter ble raskt en institusjon, hvor staute nasjonale helteskikkelser som Nansen og Amundsen fant ro og hvile mellom beinhard trening i barske omgivelser – før de reiste ut til den globale ødemarken, for å sette Norge på kartet.

Været er som det er

Været på fjellet er som det er, nemlig spennende. Da SMAKmagasinet besøkte på forsommeren, lå snøen ennå tykk over landskapet.
– Været kommer brått, humrer Aarthun, og kan fortelle om gjester som har badet i Ståvatn – rett nedenfor fjellstua – i «grei temperatur» vinterstid, og som har møtt isdekke på samme vann sommerstid. 
– Her må du være forberedt på all slags vær, alltid. 

Fjellets dynamikk

Livet følger liksom sin egen dynamikk der oppe på Haukeli, hvor sivilisasjon møter villmark på uvante måter – for østlendinger fra lavlandet. Som da SMAKmagasinets reportasjebil måtte kolonnekjøre sommerstid. Ikke på grunn av snøstorm, men på grunn av tunnelarbeid. 
– Ja, alle tunnelene skal få bedre belysning. Det er et arbeid som har tatt mange år allerede. Sikkert litt frustrerende for noen, men arbeidsfolka kommer gjerne innom for et godt måltid. Det setter vi pris på.

Tunnel eller ei: Haukeliseter er et godt utgangspunkt for så vel korte som lengre naturopplevelser, sommer som vinter. Eller du kan nøye deg med god mat og god drikke, til utsikten av vakre telemarksfjell. Valget er ditt.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet

ANNONSE