En fargesprakende landsby i København

På Refshaleøen i København finner vi et gammelt industriområde, som fra 1872 til 1996 huset et av verdens største skipsverft. Deretter stod området tomt i en årrekke. I dag yrer det imidlertid igjen av liv på den lille øya, og det er blant annet her vi finner Danmarks største street food-marked, Reffen.

Når SMAKmagasinet er på besøk, myldrer det av folk i alle aldre, til tross for at det er en torsdag midt i arbeidstida. Sola skinner, temperaturen nærmer seg 25 grader og sommeren har kommet for fullt. Reffen viser seg fra sin fineste side, og vi skjønner hvorfor området er så populært.
– Som du ser, kryr det av folk her når det er fint vær. Vi kan ha så mange som 10 000 besøkende i løpet av én dag, forteller markedsføringssjef Louise Foldberg Møller. – Folk trekker ut mot havna når sola skinner, og da er Reffen perfekt. Ikke bare har vi alt man måtte trenge av mat og drikke, men vi har også solsenger langs kaia, hvor man kan sole seg og nyte livet. Og om kvelden har vi nydelig utsikt over solnedgangen!

Autentisk mat fra alle verdenshjørner

Hovedårsaken til at folk trekker ut hit, er imidlertid det brede utvalget av mat og drikke man kan finne her.
– Vi har 33 forskjellige matboder som alle har sine unike konsepter. Vi har en håndfull nye konsepter hvert år, men omtrent halvparten av matbodene har vært med helt siden starten, sier Møller. – Her kan du finne mat fra absolutt alle verdenshjørner. ­Vi har selvfølgelig klassikere som burgere og pizza, men vi har også mat som man ikke finner noe annet sted i København.

Alle matbodene er uavhengige og drives selvstendig.
– Restaurantene leier en plass på Reffen, og betaler oss en viss prosentandel av det de tjener. Det betyr at de aldri vil gå i minus, noe som gir store muligheter for å teste ut nye konsepter, forklarer Møller. – Det er også ulike nasjonaliteter som står bak de ulike matbodene. For eksempel er det italienere som driver ‘Pastalab’, grekere som driver ‘The Real Greek’ og meksikanere som står bak ‘Nomames’. Det innebærer at man faktisk får autentisk mat her, og Reffen blir som en liten oase hvor ulike nasjonaliteter møtes.

Unike barer med egne spesialiteter

Mens matbodene er selvstendige, er det Reffen som driver barene.
– Vi har åtte barer med forskjellige konsepter, som alle har sine spesialiteter. For eksempel har vi en strandbar, en vinbar, en ølbar, en cocktailbar og en kaffebar. Det er altså mye forskjellig å velge mellom, sier Møller. – Vi har også vårt eget containerbryggeri i samarbeid med Nørrebro Bryghus. Her lages det gjerne litt mer eksperimentell øl med begrenset produksjon, og man kan altså komme hit og prøve noe helt nytt.

Når vi spør om hvordan drikketrenden ser ut på Reffen, forteller Møller at det går mer og mer mot alkoholfritt.
– Toppselgerne våre er fortsatt øl og Aperol spritz, men vi ser også at det går mer av alkoholfritt øl og ulike limonader. Vi forventer å se mer av denne trenden fremover, sier hun.

En industriell landsby

Det industrielle preget er tydelig på hele Refshaleøen, og Reffen er intet unntak.
– For å beholde det industrielle preget og bevare industrihistorien, bruker vi mye resirkulerte materialer. For eksempel er matbodene gamle shippingcontainere, sier Møller. – Vi har også renovert et av maskinverkstedene til å bli en nattklubb. Lokalets design er utrolig gjennomført, og jeg føler at jeg oppdager noe nytt hver gang jeg er der inne. Vi kan også holde private arrangementer der, og da kan vi stå for cateringen. Vi prøver å aktivisere hele området så mye vi kan.

Men Reffen er mer enn bare mat og drikke; her finner du også musikk og opplevelser for både store og små.
– Vi har for eksempel en liten scene, hvor vi har gratis konserter. Vi prøver å ha 2–3 konserter i måneden. Ofte er det små og ‘up and coming’ band og artister som spiller her, sier Møller. – Vi har i tillegg et par butikker, et tatoveringsstudio og et glassblåsestudio. Også har vi en liten skatepark!

En perfekt sesong i vente

På Reffen er alle velkomne – enten det er mødre i mammapermisjon, skoleklasser på utflukter, turister som ønsker å oppleve alt København har å by på, eller vennegjenger som kommer for å nyte god mat og drikke i sola.
– Det yrer av turister generelt i København akkurat nå, og det merker vi. Men vi prøver å sørge for at lokalbefolkningen også kommer ut hit, understreker Møller. – Under pandemien kunne vi holde åpent mesteparten av tiden, nettopp fordi vi er utendørs. Vi opplever at mange av de lokale som var her da kommer tilbake til oss nå, og det setter vi utrolig stor pris på.

Møller har store forventninger til den kommende sesongen.
– Vi tror det kommer til å bli en veldig god sommer. Vi er selvfølgelig væravhengige, men vi har også et område under tak, så det er fullt mulig å være her selv om været ikke spiller helt på lag. Men alt ligger til rette for at det blir den perfekte sesongen, avslutter Møller med et smil.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE