Urbant i historiske omgivelser
Vervet i Tromsø er i ferd med å bli Nord-Norges mest moderne bydel. Her har man utsikt over havneområdene, Ishavskatedralen og Tromsdalstinden, og historien møter fremtidens behov i en ny og urban drakt. Selve hjertet i bydelen er Maskinverkstedet.
Bygningen, som i over 100 år var verksted for maskiner og båtmotorer, huser nå en moderne restaurant, en lunsjplass og en bar. Byggets sjel kommer imidlertid tydelig frem; innsiden har fått bevare originale elementer, og det er ingen tvil om at den historiske betydningen til bygget har blitt tatt på alvor.
– Maskinverkstedet ble bygd i 1911. Da Tromsø Skipsverft måtte flytte, skulle egentlig alt rives. Men så valgte de å beholde bygget som et bydelshus, forteller daglig leder Yvonn Steffensen. – Selve skjelettet til bygget har blitt beholdt, og alt annet et bygget opp for å se ut som det originale. Slik har byggets historie blitt bevart.
Omringet av industrihistorie
Industrihistorien er tydelig i byggets interiør, og det er brukt varme materialer og farger som er både klassiske og rustikke.
– Folk får litt wow-følelse første gang de kommer inn i lokalet, for vi har en helt særegen stil og et karakteristisk interiør, sier Steffensen og smiler. – Maskinverkstedet har en varm og lun atmosfære, hvor fokuset ligger på god mat og minst like god service.
Det store lokalet kan huse så mye som 100 sittende gjester, og de har alt de trenger for å holde store arrangementer.
– Vi har blant annet bryllup, firmafester og konserter her. Næringslivet bruker oss spesielt mye, nettopp fordi vi har plass til så mange, og de vet at vi leverer kvalitet, forteller Steffensen. – Ellers har vi et stort spenn i kundebasen, og får besøk av alt fra 18-åringer til 90-åringer.
Trygt og eksperimentelt i symbiose
Maskinverkstedet beskrives som en forfinet franskinspirert norsk bistro.
– Vi bytter meny fire ganger i året, men vi har alltid en kombinasjon av trygge og litt mer eksperimentelle smaker. Vi serverer flerretters middager, men har også mye å velge i på à la carte-menyen, sier Steffensen. – Vi prøver å ha så mange nordnorske råvarer som mulig, og bruker lokale bønder og produsenter så langt det lar seg gjøre. I tillegg har vi fokus på å utnytte hele dyret, og ikke bare bruke de mest populære stykningsdelene. Ellers har vi selvsagt mye fisk!
Når det kommer til drikkeutvalget, har gjestene mye å velge i også her.
– Vi har et enormt vinsortiment med godt over 50–60 ulike typer. Ellers har vi selvfølgelig Mack på tapp. Tromsøværinger er jo veldig ærekjære, så det må man ha, sier Steffensen og ler. – Vi har også en egen alkoholfri drikkemeny. Vi har blant annet ni ulike alkoholfrie øltyper, samt alkoholfrie viner og andre alternativer som eplemost og juicer. Så det begynner å ta seg opp på den biten. Vi opplever at folk som velger alkoholfritt gjerne holder tritt med de som drikker alkohol. Derfor er det viktig med et godt utvalg.
Fra avsidesliggende til sentralt
Maskinverkstedet åpnet dørene i januar 2020, og dette blir dermed det første året med normal drift uten restriksjoner.
– Vi har derfor store forhåpninger. Vi har et veldig bra konsept her, så da gjelder det jo å holde på det og videreutvikle det. Men vi har samme utfordring som alle andre har for tiden; vi skulle ønske vi fikk tak i enda flere dyktige fagfolk, og prisene er høye, sier Steffensen. – Vi vet jo ikke helt hvordan det kommer til å slå ut. Vinprisene går også opp, så vi må kanskje tenke litt nytt på den fronten også. Men kommer det utfordringer, må vi jo bare tilpasse oss!
Til sommeren åpner Maskinverkstedet en enorm uteservering med plass til 180 gjester.
– Dette blir første året med ordentlig uteservering, med blant annet vindskjerming. På sommerstid myldrer det jo med folk her ute, så det blir utrolig spennende. Vi kommer også til å kunne holde større arrangementer på uteserveringen, samtidig som det er mulig å booke hele lokalet, sier Steffensen. – Det blir også veldig spennende å se hvordan utviklingen blir når folk flytter til området, og hotellet er ferdigbygget. Per nå ligger vi jo litt avsidesliggende til, så vi gleder oss veldig til Vervet blir ferdig!
–––
Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.