Et smakfullt trekløver i nordlysets hovedstad

I et lite restaurantkvartal i Tromsø sentrum finner man 10 ulike matkonsepter. Tre av konseptene – Prelaten, Nyt og La Famiglia – eies og drives av Arthur og Tone Mack. Vi var så heldige å få en omvisning da vi var i byen.

– De tre konseptene er svært forskjellige, forteller Arthur til SMAKmagasinet. – La Famiglia er en italiensk restaurant med fokus på høy kvalitet og kundeservice; Nyt er en lunsjkafé på dagtid og en cocktailbar og restaurant på kveldstid; og Prelaten Kro og Scene er en kjeller med sjel, sang og dans. Sistnevnte blir omtalt som et lite kulturhus, og det er nettopp det det er!

Fra nattklubb til italiensk restaurant

Prelaten har vært en konsertplass og en kulturinstitusjon i Tromsø siden 1975. I 1995 takket Prelaten for seg, og har siden den tid huset diverse konsepter. I 2015 valgte imidlertid Arthur og Tone å gjenåpne Prelaten som en konsertarena. 
– Vi hadde en prøveuke under samisk uke, og det gikk kjempebra. Vi pusset derfor opp fra februar til august det året, og hadde da en enkel cocktailmeny og øl. Og så har det bare ballet på seg siden, sier Arthur og smiler bredt. – Da vi åpnet, var vi usikre på hva vi skulle kalle stedet. Men siden det er så mye historie i veggene, og det er en legendarisk plass, føltes det riktig å beholde det originale navnet.

Etter suksessen med Prelaten, åpnet de Nyt i mai 2019.
– Nyt er en lunsjkafé på dagtid, og når kvelden sniker seg innpå, endrer vi konseptet fra kafé til cocktailbar og restaurant, sier Tone. – Vi valgte navnet ‘Nyt’ nettopp fordi det å nyte er det man skal gjøre hos oss. Her skal man kunne nyte alt fra mat og drikke til atmosfæren og utsikten over den flotte bakgården.

I oktober 2021, midt i pandemien, valgte ekteparet å åpne La Famiglia. Her er alle veggene håndmalt med en italiensk maleteknikk som heter ‘Stucco Veneziano’, noe som får veggene til å ligne på marmor. I taket er det malt nordlys. Kombinert skaper dette en helt særegen stemning.
– La Famiglia har en veldig lun atmosfære. Hit kan man komme for å slappe av og kose seg, for eksempel i den koselige vinterhagen vår, sier Tone. – På kvelden endres konseptet fra restaurant til ‘lounge’ med livemusikk eller DJ, og et stort barkart. Hele konseptet er bygget rundt muligheten for en helaftens opplevelse. 

Dersom man ønsker private selskaper, enten store eller små, er det mulighet for det på både Prelaten, Nyt og La Famiglia.
– Vi arrangerer alt fra konfirmasjoner, bryllup og begravelser til bursdager, julebord og firmafester, sier Arthur. – Vi har også en bakgård som er svært populær om sommeren. Og siden vi har skjenkebevilling i hele området, kan folk kan ta med seg drinkene sine mellom de ulike stedene!

Mat og drikke for enhver smak

På Nyt har ekteparet utarbeidet en innholdsrik meny med gode og lokale råvarer.
– Samtidig har vi tenkt mye på turisme. Derfor har vi blant annet reinsdyr, fiskegrateng, rekesmørbrød og andre typisk norske retter. Vi har også vår egen konditor som baker kaker og brød, og det går det vanvittig mye av, sier Arthur. – Vi bytter menyen 2–3 ganger i løpet av året, og tilpasser oss da hvilke råvarer som er i sesong. Men vi beholder de mest populære rettene.

På La Famiglia er det italiensk mat som gjelder.
– Vi liker imidlertid å kalle det for en italiensk inspirert restaurant. Vi bruker for eksempel mye torsk, men har alltid et italiensk preg på rettene, sier Tone. – Vi har også et håndplukket utvalg av drikkevarer fra Middelhavet.

Menyen på Prelaten er igjen noe helt annet.
– Der serverer vi burgere, quesadillas, minitaco, hjemmelaget fish and chips … typisk mat som passer på en kro og til konserter, sier Arthur. – Vi har altså noe for enhver smak på de tre stedene.

Utfordringer og muligheter

Som så mange andre, merker ekteparet rekrutteringsutfordringene som bransjen har.
– Etter pandemien har vi merket at det er en mangel på dyktige fagfolk – spesielt servitører og bartendere. Mange forsvant under pandemien, så nå må bransjen gjøre en innsats for å få dem tilbake, sier Arthur. – Vi synes også det er trist at det digitale tar over, og at det menneskelige forsvinner litt. For oss er nemlig servicen veldig viktig.

Ellers har Mack-familien store planer for tiden fremover.
– Vi jobber for tiden med å få loungen på La Famiglia oppe og gå. Vi har også lyst til å ta den et steg videre – kanskje få tak i en pianist som kan spille? sier Tone og tenker høyt. – Ellers håper vi å få brukt bakgården mer nå som det nærmer seg sommer, for vi synes det er utrolig hyggelig å drive den. Bakgården er en myldrende utelivsoase hvor mennesker i alle aldre møtes for å hygge seg sammen. Vi gleder oss og håper det blir en knallbra sommer!

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE