Tid for japansk, og tvert om

«Alle kjøkken vil henge med det japanske», hevder The New York Times. Japansk matfusion inntar USA for alvor.

At japansk mat har slått an vet enhver sushi-fantast. Men det vi snakker om her, er fusion – en salig blanding av japanske mattradisjoner med alt mulig annet. Dette liker amerikanerne, viser det seg.

Japansk-hawaiisk-californisk

La oss først ta turen til Silicon Valley og Palo Alto, en av USAs dyreste byer. Her åpnet den Michelin-anerkjente mesterkokken Scott Nishiyama restauranten Ethel’s Fancy i fjor høst, og ble nærmest umiddelbart kåret til en av septembers mest spennende restauranter av nettstedet Bon appétit. Her mikser han blant annet erkeamerikansk svineribbe med japansk karrisaus, flott dandert med frisk og sprø squash og gulrot, pluss sukkererter. En annen yndet kreasjon er ristede kokosnøtt-«fritters» med japansk Wagyu-kjøtt og vinaigrette av syltede grønne pepperkorn.
– Først og fremst ville jeg skape en personlig restaurant, sier Nishiyama til nettstedet Eater. Da er det ikke så rart at restauranten er oppkalt etter både mor og mormor.

Itameshi i det store eplet

Drar vi fra Palo Alto til New York, finner vi restauranten Kimika på 40 Kenmare street. Her er det itameshi som står på menyen. Det gjør det også på O by Kissaki i East Hampton. Itameshi betyr i praksis en blanding av japanske og italienske mattradisjoner. Konseptet kan spores helt tilbake til 1920-årene, da spagetti ble introdusert i Japan. Det ble ingen umiddelbar hit, men nå er altså matmiksen pop i The Big Apple. Ifølge nevnte New York Times.

Morofakta

Samtidig som japansk mat blir stadig mer spennende i Vesten, blir europeiske mattradisjoner populære i Japan. I hvert fall på dessertfronten. Nettstedet JapanUp! magazine spår en stor fremtid for både franske Cannelé de Bordeaux og italienske Maritozzo. Selv havregryn spås en lys fremtid, først og fremst blant de helsebevisste.

ANNONSE