Solarkos i hele landet?

I arktiske strøk er det vanlig å feire at sola igjen titter over horisonten etter mørketiden. Men må man bo i nord for å heie på lysere tider?

Nordlendinger har gjort dette i årevis. Når sola er tilbake, bakes og nytes det solboller i stort monn. Om vi beveger oss vestover i det som i riktig gamle dager var Norgesveldet, kommer vi til Island. Det er det pannekaker og kaffe som er festverktøy når vinterens mørke begynner å slippe taket. Nå ligger riktignok Island så langt sør at noen skikkelig mørketid kan de se langt etter. Men på steder som Ísafjörður og Siglufjörður, som ligger omringet av høye fjellformasjoner, opplever de likevel sin egen form for mørketid – når solen forblir gjemt bak mørke fjell vinterstid. Litt som Rjukan her i Norge, inntil solspeilet dukket opp.

Kos med Sólardagur

Så når solen endelig klarer å bestige fjellene rundt Siglufjörður – som gjerne skjer hver 28. januar – er det bare å slippe alt man har i hendene, brygge kaffe og steke Sólarpönnukökur. Sistnevnte nytes helst med rabarbrasyltetøy og pisket krem.

Fest på reise

Urbanisering skjer nær sagt overalt. Så også på Island, der Reykjavík er trekkplasteret. Og i Reykjavík er det sol året rundt. I hvert fall når været tillater. Men immigranter fra vintermørke fjörðum har tatt med seg sine solarfest-tradisjoner til storbyen likevel. Og her fortsetter festlighetene til langt på natt.

Lysere tider er verdt å feire. Gjerne på kafeen på hjørnet, med en kaffetår og någo attåt. Det synes i hvert fall SMAKmagasinet. Vi stemmer for å feire solardager over hele Norge.

ANNONSE