Spar på risvannet

Ikke kast risvannet, er du snill. Som de fleste restprodukter fra matlaging, så har også vannet du renser og koker risen med de underligste gjenbruksmuligheter.
Å skylle risen skikkelig før bruk er normalt sett på som lurt, selv om man da går glipp av litt næringsstoffer og proteiner. Det er nemlig greit å bli kvitt litt stivelse og generelle uhumskheter som bare gjør risen klissete og trist. Og deretter legge den i bløt før koking. Bløtlegging gjør at risen blir litt enklere å fordøye, pluss at det forkorter selve koketiden.
Og nå til vannet.
Vannet fra skylling og bløtlegging
… kan du med fordel sette til side inntil videre. La oss i stedet fokusere på vannet fra selve kokingen. Akkurat som enkelte kokker vil ønske å bruke vannet fra pastakoking inn i selve pastaretten, kan man også bruke risvann som en form for kraft inn i den endelige retten som man skal servere. Hvis det dreier seg om en kjøttrett, er «riskraft» riktignok litt bortkastet, siden kjøttet har så mye egenkraft å by på. Men til fiske- og grønnsaksbaserte retter kan risvann spille en viktig rolle. Risvannet vil gi både smak og tekstur. Ikke nødvendigvis så mye, men alle monner drar – som kjent.
En artig bieffekt som risvannet har, er nemlig som luktdemper! Alle bør spise fisk, men ikke alle liker lukten av fisk. Ifølge matblogger JinJoo Lee – som driver bloggen Kimchimari – er det en kjent teknikk i asiatisk matlaging å bløtlegge makrell og sardiner i en halvtimes tid – i risvann. Risvannet vil da trekke til seg uønsket odør.
Vannet fra skylling og bløtlegging
… kan du nå vanne blomstene med. Eller helle i oppvaskvannet. Eller bruke som tøymykner. Igjen basert på asiatisk visdom. Og har du noe igjen, kan du alltids ta en hårvask …
Kilde: Eater, Vi i villa