Norgesmestrene i NM Sunn mat i kantina er kåret

+
Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt t.v, represtentanter for første, andre og tredjeplass, og juryen t.h.

Å gjøre det lettere å ta gode, sunne valg i kantinen er folkehelsearbeid på sitt aller beste. Rett før jul deltok 460 kantiner i NM Sunn mat i kantina og nå er vinneren kåret. Trondheim kan si seg ekstra fornøyd med å kunne skilte med Norges sunneste kantine.

Vinnerne ble premiert under #MerAv-konferansen på UMAMI-messen på Lillestrøm 16. februar 2023. Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Helse- og omsorgsdepartementet delte ut prisene.

Stålgården i Trondheim stakk av med 1.plassen, tett etterfulgt av FB38 som er en del av konseptet Søtt+Salt i Bergen. Både Stålgården og FB38 er en del av 4service-kjeden. 3.plassen gikk til Alimento studentkantine som er lokalisert sammen med Universitetet i Sørøst-Norge ved Campus Vestfold.
Laila Halvorsen, kantineleder på Stålgården forteller at de er veldig stolt av å vinne. På spørsmål om hva de syns om dette om #MerAv svarer hun at det bare har vært artig og positivt.
– Dette var jo ferdig i november, men vi har jo bare fortsatt. Vi var kanskje litt skeptiske i starten, men etter hvert ble det rutine. Vi har funnet ny inspirasjon og nye retter, vi har brukt fisk og sjømat på helt nye måter vi ikke har tenkt på før. Jeg vil absolutt anbefale andre å være med på konkurransen.

Gulrot, ikke pisk

Hele #MerAv-arbeidet, som er et av innsatsområdene i Helsedirektoratet sitt arbeid med intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, dreier seg om å løfte frem det som er godt for helsen, og fokuset i konkurransen NM Sunn mat i kantina er derfor ikke på det vi bør spise mindre av, kun det vi bør spise #MerAv, som er frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat.
– Vi har rett og slett mer tro på gulrot enn pisk, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, som sitter i juryen for konkurransen sammen med kokk og konditor, Stian Damstuen og Gunnar Jensen, som styrer kjøkkenet på Mathallen i Tromsø.
Samfunnet kan spare 154 milliarder kroner i året om alle fulgte kostholdsrådene, et viktig steg på veien er å sørge for at maten som serveres til 1 million nordmenn i norske kantiner hver dag, har et sunt og fristende tilbud.
– Å gjøre det lettere å ta gode, sunne valg i kantinen er folkehelsearbeid på sitt aller beste. Kantinene som står på pallen i årets konkurranse har vist hvordan man enkelt kan sette mer sjømat, mer grovt og mer grønt på menyen, altså de råvarene som Helsemyndighetene anbefaler at vi bør spise mer av, forteller Bogstrand Sagen.
Damstuen er utøver på Baker- og konditorlandslaget og lot seg spesielt merke at vinneren har tenkt grove kornprodukter hele veien;
– Stålgården har bakt egne grove brød, har satt grov pasta på menyen i stedet for lys, og har vist en imponerende meny med mye sjømat og grønt. De var rett og slett enestående i arbeidet som er lagt ned og har gjort en svært god jobb med å skilte deltagelsen i konkurransen, og kantinegjestene har både latt seg imponere og inspirere.

Årets kjedepris til ISS Facility Services

Med 450 påmeldte kantiner lot juryen seg imponere over ISS Facility Service sitt engasjement inn i konkurransen og valgte derfor å dele ut en ekstra pris.
- ISS inviterte alle kantinelederne til et webinar i starten av konkurransen og sendte plakater med konkurransens profileringsmateriell til alle kantinene som ble brukt i serveringsområdene. Vi kan vel trygt si at ISS har bidratt til å synliggjøre konkurransen og til at svært mange kantinegjester har fått servert gode, næringsrike måltider, sier Bogstrand Sagen som forteller at ISS lagde en egen meny for konkurranseperioden med ekstra fokus på #MerAv råvarene.