Slik lager du spicy cocktails

Spicy cocktails kan gi mange spennende smaker samtidig som de gir et lite kick. For mange kan det være lønnsomt å ha noen spicy alternativer på drikkemenyen. De må imidlertid være gjennomtenkte; det er fort gjort at de blir for sterke eller mangler balanse mellom de ulike smakene. Når det gjøres riktig, får man imidlertid en forfriskende drink med en kompleks smaksprofil.

Varmen i spicy cocktails kan komme fra en rekke ulike ingredienser – for eksempel chilipepper, jalapeño, ingefær eller sort pepper. De kan variere fra fruktige og søte til skarpe og intense. Hva slags råvare man velger, har selvsagt mye å si for cocktailens endelige smaksprofil. Det gjelder derfor å matche disse smakene med egenskapene til brennevinet og/eller likøren man skal bruke.

Balanse er avgjørende

Grunnen til at vi oppfatter enkelte matvarer som sterke, er fordi de inneholder stoffet capsaicin. Når capsaicin kommer i kontakt med slimhinner, binder det seg til de smertereseptorene som normalt reagerer på varme. Resultatet blir at man opplever en brennende følelse.

Alkohol aktiverer og irriterer de samme smertereseptorene som capsaicin. Når man kombinerer capsaicin og alkohol, forsterkes altså den brennende følelsen. På grunn av dette er det mer utfordrende å tilsette sterkhet i cocktails enn i matretter.

Det er alltid viktig å finne balansen mellom de ulike smakene i en cocktail, men i spicy cocktails må man være ekstra oppmerksom på dette – spesielt når det kommer til sterkhet, syrlighet og sødme. Det er derfor vanlig å bruke søte, syrlige og/eller avkjølende mixere som demper litt av intensiteten. Det er heller ikke uvanlig å bruke sødme fra frukter som for eksempel mango, appelsin og grapefrukt, og syrlighet fra sitron eller lime. Disse gir også en smakskontrast som er svært forfriskende!

Infusjoner med frukt

Selv om det er fullt mulig å tilsette både fersk og tørket frukt direkte i cocktails, kan det fungere minst like godt å lage spicy infusjoner.

Man kan lage infusjoner av både brenneviner og likører, men de krever ulike fremgangsmåter. Siden likører er søte, vil sukkeret «innkapsle» capsaicinen og fungere som et slags belegg i munnen. Dette gjør at man ikke merker varmen i like stor grad. Skal man bruke likører med høyt sukkerinnhold, bør man derfor dele opp og fryse de ferske fruktene for å trekke ut maksimalt med smak. Deretter kan man tilsette 100 gram frukt per liter likør, og la det trekke i alt fra 90 minutter til 2 uker. Her må man rett og slett prøve seg frem.

Dersom man er ute etter en mer intens effekt, bør man tilsette frukten i brennevin. Det enkleste er å lage infusjoner av klare, ulagrede brennevinstyper. Siden alkoholen fungerer som et slags løsemiddel som leverer capsaicinen direkte til smertereseptorene, kan det i enkelte tilfeller være nok å la frukten trekke i 10 minutter.

Når man lager infusjoner, er det viktig å smake på drikken gjennom hele prosessen. Ulike frukter oppfører seg ulikt, og også størrelsen på fruktene kan variere, noe som fører til ulik ekstraksjon. Det kan derfor raskt gå fra «ikke sterk nok» til «altfor sterk».

Alt med moderasjon

Selv om litt «sting» kan ta en cocktail fra middelmådig til noe ekstraordinært, er det også viktig å ikke overdrive. Nøkkelen til å lage en velsmakende, spicy cocktail er å begynne forsiktig, og heller smake til med mer intensitet etter hvert.

Det kan derfor være fornuftig å bruke kontrollerte infusjoner hvor man kan tilpasse capsaicinnivået i cocktailen etter hvor mye gjestene tåler. Man kan også pynte drinken med avkjølende råvarer, for eksempel agurk eller mynte, som gjestene kan spise på dersom cocktailen blir for sterk.


Kilde: liquor.com

ANNONSE