Odda øker

+
Smeltehuset er et uhøytidelig spisested for hele familien, med høy trivselsfaktor, og husmannskost, burger og pizza på menyen.

– Det skjer veldig mye spennende i Ullensvang kommune, så serveringsmulighetene vil bare øke i tiden fremover, sier Tom-Jøran Johnsen, mannen bak Smeltehuset og Fjoren restaurant i Odda.

– Turistmarkedet kommer bare til å vokse. Så lenge vi har nok kokker og servitører, er det bare å gripe mulighetene, mener Tom-Jøran Johnsen, en driftig kar som også driver Rullestad camping i Fjæra. Røldalterassen , Multi Hotell Haukeli i Edland og Studla kafe i Etne er andre virksomhetsstikkord. Et spredt geografisk nedslagsfelt, med andre ord.
– Som de fleste av bransjekollegene våre, så sliter også vi med å få tak i medarbeidere. Vi mistet verdifull kompetanse under pandemien. Derfor er vi alltid på leit etter bra folk. Vi så oss rett og slett nødt til å starte et eget bemanningsselskap, for å jakte fagfolk nedover i Europa. Så hos oss er arbeidsspråket ofte engelsk. Uvant for stamgjestene våre i starten, men det har gått seg til med tiden. Og i turistsesongen er det jo bare et pluss.

Trollets tunge

For turismen er stor i Ullensvang kommune. Odda brukes ofte som base for internasjonale friluftsfantaster, som vil dyrke vakker vestlandsnatur i alminnelighet, og spektakulære Trolltunga i særdeleshet. Sistnevnte tunge rekker ut over Ringedalsvatnet, og byr på en svimlende utsikt der den henger 1100 meter over havet. Veien til trollets tunge ble autorisert til nasjonal turiststi i fjor sommer. Og solid eksponering på sosiale medier har skapt stor nysgjerrighet i den ganske verden. Flertallet av tungeturistene kommer derfor utenlands fra.
NB: Status som nasjonal turiststi betyr ikke at turen opp er en «walk in the park». Turstien er stort sett alltid full av snø, og geografien gjør at egen guide anbefales. Tøft!

Skylift og sider

For de av oss som er for bedagelig anlagt for ovennevnte aktiviteter, er det muligens håp om vel så store naturopplevelser om et par år. Lokale entusiaster og kommunen planlegger nemlig Hardanger Lift. Det er et selskap som ikke jobber med personløftere, men for å bygge en ekstrem taubane fra Skalltaket på gamle Odda Smelteverk og hele veien til toppen av fjellet Rossnos. Fjelltoppen rager hele 1407 meter over Odda sentrum, og egner seg ikke for folk med høydeskrekk.
En mer fjordnær syssel med base i Odda er sidersafari. Som de fleste sikkert har fått med seg, så har fedrelandet begynt å markere seg som premiumleverandør av kvalitetssider. Og Hardanger er en «hub» for denne produksjonen. Hybridbåten "Vision of the Fjords» – ofte fortøyd 10 meter fra Smeltehuset – kan ta deg med på en reise på Sørfjorden, fra Odda til Aga, med innlagte besøk på flere av fruktgårdene – med innlagt sidersmaking.

Initiativ og vekst

– Som du skjønner så er det mye initiativ her. Og industrien ligger ikke brakk, den heller. Selv om Odda Smelteverk er borte, skal Boliden Odda (som produserer metallisk zink, Red.anm.) utvide for milliardbeløp. Dessuten skal smelteverket TiZir Titanium and Iron i nabotettstedet Tyssedal satse tungt på fremtidens drivstoff hydrogen. Dette betyr arbeidsplasser, og enda flere gjester til Smeltehuset og Fjoren, smiler Tom-Jøran.

Folkelig og fint

Smeltehuset er et uhøytidelig spisested for hele familien, med høy trivselsfaktor, og husmannskost, burger og pizza på menyen.
– Sommerstid er det ofte kø hele dagen, opplyser Tom-Jøran.
Fjoren restaurant – med sin makalause mat – er en fine dining-restaurant med tre- og femrettere, med dertil egnet drikke. Sterke vurderinger på Tripadvisor indikerer at oddvøringer og turister trives også her.
– Nå håper vi bare på at sommerturistene møter godt vær i ferien. God mat får de hos oss, avslutter Tom-Jøran Johnsen.

ANNONSE