Eftir – en kombinert kafé og bruktbutikk

+
Klær, møbler, kunst, servise – alt er brukt, og alt er til salgs. Dette gir lokalet en særegen atmosfære. På menyen finner vi mat laget av nordiske råvarer, med et fokus på reduksjon av matsvinn.

I Markveien på Grünerløkka finner vi mange nye og spennende serveringskonsepter. Et av disse er Eftir – en kombinert kafé og bruktbutikk. Visjonen er bærekraftig mat og ombruk av klær, kunst og interiør.

– Vi har laget hele konseptet med utgangspunkt i bærekraft, og satser på den sirkulære verdien. Vi liker å kalle det ‘ombruk’ heller enn ‘gjenbruk’, for det skal være kvalitetsprodukter, forteller Cecilie Ova Nielsen til SMAKmagasinet. – Vi er to gründere som står bak konseptet, hvor Katrine Røed har bakgrunn fra bærekraft og jeg har bakgrunn fra serveringsbransjen.

Klær, møbler, kunst, servise – alt er brukt, og alt er til salgs. Dette gir lokalet en særegen atmosfære. På menyen finner vi mat laget av nordiske råvarer, med et fokus på reduksjon av matsvinn.
– Vi opplever at forbrukerne har blitt mer bevisste på hvor de bruker pengene sine, og det er jo litt av bakgrunnen for det vi gjør. For eksempel blir folk stadig mer opptatt av grønnere forsyningskjeder, sier Nielsen. – Vi bruker derfor lokale aktører og lokale råvarer så langt det lar seg gjøre. Vi bruker også råvarene på tvers av ulike retter, slik at vi bruker hele produktet og dermed bidrar til å redusere matsvinn.

Den viktigste satsingen til Rød og Nielsen er imidlertid et sirkulært emballasjesystem som erstatter tradisjonell takeaway-emballasje.
– Vi bygget opp kaféen vår for å teste de ulike konseptene våre, og gjenbruksemballasjen er uten tvil det viktigste, sier Nielsen. – De siste årene har det vært stor vekst på takeaway-markedet generelt, noe som betyr at det er et marked for dette systemet.

Suksess med gjenbruksemballasje

All mat som kjøpes hos Eftir serveres i gjenbruksemballasje som skal leveres tilbake. Men hvordan fungerer dette systemet?
– Det er egentlig akkurat som å låne bøker på biblioteket. Det er gratis så lenge man leverer det tilbake tidsnok. Ved utlån får du informasjon om lånetid, hvor det kan leveres inn igjen og hvor mye du sparer naturen for ved å bruke gjenbruksemballasjen vår, forklarer Nielsen. – Bare tenk hvor mye søppel du unngår ved å bruke gjenbrukskopper til takeaway-kaffe! Gjenbruksemballasjen holder også bedre på både kulde og varme, og gir derfor bedre kvalitet på maten. Samtidig er det triveligere å spise og drikke av.

For at gjenbrukssystemet skal fungere, krever det altså at forbrukerne leverer emballasjen tilbake til kaféen.
– For å få folk til å levere emballasjen tilbake må de se verdien av å gjøre det. For eksempel kan det være en motivasjon at man reduserer søppel. I tillegg må kvaliteten på emballasjen være god nok. I begynnelsen var vi usikre på hvor mye vi kunne forvente av forbrukerne, men vi har sett at det er mange som ønsker å bruke dette systemet. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger, og folk har sagt at de har satt pris på å gjøre noe godt for miljøet, sier Nielsen. – Men det er ikke å komme fra at systemet antageligvis fungerer best i urbane miljøer, slik som på Grünerløkka. Vi har opplevd at folk gjerne kommer innom og kjøper en kaffe eller noe å spise, og setter seg i en park – og så kommer tilbake og leverer emballasjen inn igjen når de er ferdig.

Viktig tiltak for miljøet og fremtiden

Eftir har testet ut gjenbruksemballasjen siden de åpnet i desember 2021, og er klare for å ta prosjektet ett steg videre.
– Vi skal nå begynne å samarbeide med andre aktører i markedet. Målsettingen vår på sikt er selvsagt at «alle» tar i bruk gjenbruksemballasje, og hele suksesshistorien blir derfor når vi får mange retursteder, sier Nielsen. – Flere partnere betyr nemlig flere steder for forbrukerne å levere inn emballasjen. Men det skal likevel nevnes at det så langt har vært uproblematisk for kundene våre å levere emballasjen tilbake til oss.

Nielsen forteller om en annen positiv erfaring de har gjort seg under testfasen, nemlig at gjenbruksemballasjen åpner opp for at kundene kan ta med seg maten hjem.
– Vi har sett at mange kunder kjøper mat hos oss og spiser litt av maten her, og så tar med seg resten hjem. Det betyr at gjenbruksemballasjen er et godt grep innen kampen mot matsvinn. Tidligere har det vært litt uglesett å ta med seg restemat hjem, men vi ønsker å normalisere det. Vi serverer derfor all maten vår i denne emballasjen. Vi må få fokus på at det er bærekraftig å redusere matsvinn, avslutter Nielsen.