Hva vil gjestene si til androideservitører?

+
Enkelte spår at vi i løpet av fem år vil møte androider som Ameca bak kassen på veikroa og på kaffebaren, der menneskemaskinen vil sette sammen salater, bestille biff og burger fra kjøkkenet, og brygge latté etter gjestenes ønsker.

Roboter skjærer allerede løk og rører saus for Himalaya Tandoori i Horten. Vil robotene også ta over serveringen? Britiske Engineered Arts Limited (EAL) i Cornwall lager «menneskeroboter» – eller androider – som både skremmer og imponerer.

For ordens skyld: Det er ingen androider på jobb i Horten. Der er det snarere «tradisjonelle roboter», som andre steder på kloden gjør alt fra å bygge biler til å tappe øl. Androider – eller humanoide roboter – er noe ganske annet. Så hvorfor skriver vi om androider i et magasin til serveringsbransjen?

Kommer – kommer ikke?

Fordi: Hvorfor ikke? Det skal også innrømmes at vår venn over dammen, The Spoons Michael Wolf, har inspirert denne artikkelen.

Så til saken: Engineered Arts Limiteds androide Ameca dukket opp på årets Consumer Electrics Show (CES) i Las Vegas, og skapte en aldri så liten oppstandelse. Med ett var menneskeroboten virkelig. Såpass sterk var opplevelsen at Teslas Elon Musk skrek «Yikes» på Twitter.

Til nå har roboter stort sett blitt satt til å løse repeterende oppgaver på bakrommet. Koblet til kunstig intelligens har robotene etterhvert kunnet ta over stadig mer krevende jobber. Og nevnte Wolf spår at vi i løpet av fem år vil møte androider som Ameca bak kassen på veikroa og på kaffebaren, der menneskemaskinen vil sette sammen salater, bestille biff og burger fra kjøkkenet, og brygge latté etter gjestenes ønsker. Og ikke lenge etter vil robotene servere mat i selve restauranten.

Vil vi dette?

Så langt SMAKmagasinet har klart å bringe på det rene, har ikke forskere sett på hvordan androider vil bli mottatt av norske gjester og kunder. Amerikanske Association for Consumer Research har imidlertid sett på hvorvidt amerikanere og japanere vil ønske – for eksempel – serveringsrobotene velkommen. Funnene indikerer at japanere oppfatter menneskeroboter som langt mindre nifse enn det amerikanerne gjør.

PS: Hvis du synes Ameca – med sin tydelige maskinkropp – er nifs: Ta en titt på EALs Mesmer; Your human lookalike

ANNONSE