Inspirerende bok om bruk av nyttevekster

+
I Jørgen Ravnebergs nye bok er målet å inspirere til mer bruk av både ville og dyrkede grønnsaker.

I skrivende stund spirer og gror det over alt. Og mange av de grønne plantene som gror opp rundt oss – og som gjerne betegnes som ugress – er for noen en kilde til spennende og smakfulle råvarer på kjøkkenet.

Som vi tidligere har skrevet om i SMAKmagasinet, er det en økende interesse for å høste mer av de mange nyttevekstene som finnes i naturen. Mange er nysgjerrige på de ubenyttede ressursene som omgir oss nær sagt over alt. Men en ting er å vite at noe er spiselig. De fleste av oss trenger også kunnskap om hvordan vi skal tilberede ulike nyttevekster. Her har Jørgen Ravnebergs bok «Spis mer grønt» mye å by på.

Forfatteren har lenge interessert seg for nyttevekstene som omgir oss, og han har tidligere utgitt den populære «SANKEBOKA». I denne beskriver han 177 spiselige vekster du finner i norsk natur, og du får vite om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut.

I Jørgen Ravnebergs nye bok er målet å inspirere til mer bruk av både ville og dyrkede grønnsaker. Som kjøkkensjef ved restaurant Kolonihagen i Oslo har han gode forutsetninger for å gjøre det, bl.a. gjennom et rikholdig og variert innhold av oppskrifter – som også inkluderer både kjøtt og fisk. For mange er det å bruke nyttevekster som basis i et vegetarisk kosthold besnærende, og selvfølgelig gir dette mange muligheter. Men det ene trenger jo ikke å utelukke det andre. Og det er nettopp kombinasjonen av ulike råvarer – hvor nyttevekster inngår – som gjør dette til en bok mange kan ha nytte av.

Ta for eksempel Grisetangdokke – kanskje bedre kjent som trøffeltang. Noen små klyper med dette fantastiske krydderet kan gi de helt store smaksopplevelsene. Kombinér for eksempel med brunet blomkål etter Jørgens oppskrift.

Men det er så mye mer spennende å finne i denne boka. Bl.a. hvordan du kan bruke Tindved, Borre, Strandarve, Tangmelde og Strandreddik for å nevne noe. Boka er delt inn etter sesongene i de ulike årstidene.

Denne boka er nyttig ikke bare for dem som ønsker å piffe opp vegetarmenyen. Den viser også hvilke muligheter som ligger i det å oppdage hvordan lokale nyttevekster kan tilføre egen meny en ny dimensjon. I en tid hvor bærekraft vektlegges stadig sterkere, er det også inspirerende å se hvordan kortreiste råvarer kan bidra til nye smaksopplevelser.

Jørgen Ravneberg
SPIS MER GRØNT
Cappelen Damm
254 sider

ANNONSE