Hva med å servere rosa te?

Camellia sinensis – bedre kjent som grønn te – er en tradisjonsrik te-variant fra Øst-Asia. Populær også i Vesten, blant annet på grunn av påståtte helsegevinster. Spennende. Men hvorfor ikke gjøre den enda mer spennende, gjennom å gjøre teen rosa?

Kashmir Chai – eller bare Nun Chai (som ganske enkelt betyr salt te) – er en type te som dukker opp mange steder i Sør-Asia; ofte under ulike navn og med ulike smaks- og fargenyanser. Men vi skal, som navnet antyder, til det noe urolige landområdet Kashmir.

Kashmir slites mellom de to nabolandene Pakistan og India.

Men nok om uroligheter. Tilbake til te.

Basert på grønn te fra Kashmir

Den grønne teen som brukes i Kashmir Chai kommer også – naturlig nok – fra Kashmir (annen grønn te kan også brukes, men fargen kan bli annerledes). Først skal tebladene gjennom en langtrukket kokeprosess som også inkluderer bakepulver. Det er sistnevnte pulver som endrer fargen til dyp rødbrun. Når fargen har kommet helt ned til burgunder, stoppes fargeprosessen ved hjelp av is eller kaldt vann. Ikke så mye at selve væsken blir kald, men akkurat nok til å stoppe fargeendringen. Det hele kokes opp igjen, før det tilsettes melk. Det er nemlig melken som skaper den rosa fargen. Så skal det hele «luftes» ved hjel av en øse. Gjerne i opp til fire timer.

Salt skal også tilsettes. Det har med tradisjon å gjøre. Drikken har nemlig sine aner fra Tibet, og salt drikk skal være lurt i høyereliggende strøk. Det hele garneres til slutt med pistasj- og mandelbiter.

Hvordan smaker det?

Vel, ifølge den østeriske oppdageren Charles von Hügel, som reiste i området på 1830-tallet, smaker teen som en sterk suppe brygget på svidd mel. Og det skal sies at variantene som har funnet veien til storbyene i Storbritannia og USA er langt søtere, og har fått både sukker og kardemomme med på reisen. Og kanskje de siste variantene vil passe norske ganer best? Verdt et forsøk er det i hvert fall.

Kilder: Gastro Obscura & Tea for Turmeric

ANNONSE