Rekordsesong for cruisedestinasjon Norge

+
Kystverket forbereder seg på en rekordsesong for cruisetrafikk langs norskekysten. Målet er å sikre trygg seilas og effektiv trafikkavvikling.

Årets cruisesesong blir «all time high», med 40 prosent flere anløp enn i 2019. Både færre koronarestriksjoner og den spente sikkerhetssituasjonen rundt krigen i Ukraina påvirker mengden cruiseanløp til Norge, melder Kystverket.

I år blir en rekordsesong for antall cruiseanløp i norske havner. Reiseaktiviteten er definitivt gjenopptatt etter koronapandemien og mange booker seg derfor cruiseferie. Tall fra Cruise Norway viser at det i 2019 (før korona) var 3,745 millioner cruisepassasjerer som besøkte norskekysten. Et tilsvarende anslag for 2022 er rundt 4 millioner passasjerer.

Kystverket jobber for å sikre trygg seilas og effektiv trafikkavvikling. Foruten at cruisefartøy følger seilingsregler, fartsforskrifter og meldingsplikt til Kystverkets skipsrapporteringssystem SafeSeaNet, er det spesielt de operative fagmiljøene innen los og sjøtrafikkledelse som nå forbereder høysesongen.

Årets trender

På bakgrunn av sikkerhetssituasjonen rundt krigen i Ukraina, har cruiserederiene kansellert cruise i Østersjøen og sender i stedet flere skip til Norge, Sverige og Danmark. For Norges del omdirigeres de fleste av disse til Oslofjorden og Skagerrak-kysten. De typiske cruisehavnene har imidlertid lite eller ingen ledig kaikapasitet. Løsningen har blitt at flere cruiseskip vil komme til å anløpe havner som tidligere ikke har vært typiske cruisedestinasjoner. De tidligere mest besøkte havnene, som for eksempel Stavanger og Kristiansand, har også henvist anløpsønsker videre til nærliggende havner, for å unngå for høyt besøkstrykk. Det er vanskelig å forutsi, men kommer en ny smittebølge kan det påvirke trafikktallene negativt utover høsten.

Innmeldte cruiseanløp med los p.t, nasjonalt:

  • 2019 totalt 2881 anløp
  • 2020 totalt 173 anløp
  • 2022 totalt 3422 anløp
ANNONSE