På tide å merke maten grønn

De fleste av oss kjenner Debios grønne økologimerke fra butikken. Men visste du at det finnes et helt eget valørmerkesystem for økologi i serveringsbransjen?

Selvfølgelig gjør du det, siden vi har skrevet om det i SMAKmagasinet tidligere. Men ordningen er så spennende at vi vil skrive litt mer.

Økologisk standard

– Joda. Vi har hatt en egen ordning for serveringsbransjen siden 2013, sier Peter Møller, rådgiver for kommunikasjon og utvikling i Debio. – Interessen for merkeordningen økte jevn og trutt frem til korona. Nå som ting er i ferd med å normalisere seg igjen, regner vi med at økningen fortsetter.

Tre valører

Debios tre bransjevalører bygger på hvor stor andel økologi som menyene bygger på. Gullmerket oppnås når minst 90 prosent av serveringen er Debio-godkjent økologisk, beregnet enten via innkjøpsverdi eller vekt. Med minst 50 prosent økologisk servering blir det sølv, mens minst 15 prosent økologi kvalifiserer til bronse. Bronse kan også oppnås gjennom å bruke minst 15 Debio-godkjente økologiske ferdigprodukter. Det siste egner seg særlig godt i forbindelse med frokostservering, siden minst fem av de 15 skal være basisprodukter som melk, egg, brød og lignende.

Viktig for en ny generasjon gjester

– Det er en selvfølge for oss å sikre en bærekraftig frokost for våre gjester. Vi ser i økende grad at dette er viktig for de som besøker hotellene våre, og kanskje særlig blant de yngre menneskene vi er vertskap for, sier direktør for mat og drikke i Scandic, Hotels Morten Malting, til SMAKmagasinet. Scandic har samarbeidet med Debio i en årrekke, og ser økologi som en naturlig del av det bærekraftsmessige helhetsbildet. – Jeg setter stor pris på Debio som samarbeidspartner. De støtter og pusher oss i dette viktige arbeidet, og vi har årlige revisjoner hvor vi gjennomgår innkjøpene våre og sikrer at det vi gjør er i overensstemmelse med kravene. Vi har bronsesertifisert alle våre hoteller i Norge, noe som betyr at vi har minimum 15 økologiske produkter i frokostsortimentet, legger Morten Malting til.

Norge ligger bak

Økologisk bevissthet er viktig. Ikke fordi det er en trend, men fordi det handler om bærekraft, og om klodens evne til å brødfø oss alle i årene som kommer. Så hvor ligger vi nordmenn i den økologiske løypa, sånn internasjonalt?
– Forskningsprosjektet Organic-Plus gjennomførte en undersøkelse i EU/EØS-området som dessverre viser at kunnskapen om økologisk produksjon er lavere i Norge enn i de andre landene i undersøkelsen, forklarer Debios Peter Møller. – FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, anbefaler at man legger økologiske og agroøkologiske prinsipper til grunn for landbruket i verden. Videre har EU en målsetting om å øke andelen økologisk produksjon til 25 prosent innen 2030, altså på under ti år.
– Våre naboland har mer ambisiøse nasjonale mål, og allerede i dag dyrkes det over 20 prosent økologisk i Sverige. Dette har de fått til ved å satse på offentlig innkjøp av økologiske produkter, noe som gir bøndene tilstrekkelig forutsigbarhet til å kunne satse på omlegging. I dag er nærmere 40 prosent av maten som serveres i svenske skoler, førskoler og i eldreomsorgen økologisk, og i stor grad også av svensk opprinnelse. Det samme kan vi få til i Norge, noe også Riksrevisjonen har etterlyst siden 2016 – og senest i februar i år.
– Samtidig ser vi tendenser: Viken fylkeskommune har et vedtak på at minst 30 prosent av maten i fylkeskommunale kantiner skal være økologisk, og de er godt på vei. Oslo går enda lenger, med mål om 50 prosent økologi. Så ting skjer også her. Gjennom vår veiledningstjeneste Matvalget bistår vi både Viken og Oslo med å finne de måltidsløsningene som gjør at de kan servere mer økologisk og fortrinnsvis norsk økologisk mat innenfor budsjettrammene de har.

Så hva gjør jeg hvis jeg vil servere økologisk?
– Ta kontakt med oss! Våre ansatte i Debio kan forklare hva som skal til for å delta i valørmerkeordningen, og Matvalget kan hjelpe til med alt fra smarte innkjøp til bærekraftig menyplanlegging. Matvalget består av personer med kompetanse innen matfag, ernæring, kommunikasjon og miljø, og vil være gode sparringspartnere for serveringsstedet ditt, avslutter Peter Møller.

ANNONSE