Alkofri ølrevolusjon fra sør?

+
Den vanligste måten å lage alkoholfritt øl på, er å varme opp vanlig, alkoholholdig øl for å få alkoholen til å fordampe. Da skjer det noe med smaken.

Alkoholfritt øl øker, både i butikk og i serveringsbransjen. Og utvalget øker i takt med etterspørselen. Likevel mener noen at det kjørevennlige ølet trenger litt mer for å bli et fullverdig alternativ til vanlig øl. Dette lille mener et dansk oppstartselskap å ha funnet.

Vi snakker selvsagt om smak. Den vanligste måten å lage alkoholfritt øl på, er å varme opp vanlig, alkoholholdig øl for å få alkoholen til å fordampe. Uansett om prosessen heter omvendt osmose, trykkfordamping eller dampdestillering, så er varme kjernen. Mye varme, siden alkohol fordamper rett før 80 grader.

Aroma til slutt

Og da skjer det noe med smaken. Det som kjennetegner ølsmaken, er aroma og bitterhet fra humle. Denne aromaen ødelegges – dessverre – under fordampingen. Og det er her at det danske oppstartselskapet EvodiaBio mener å ha funnet på noe lurt. Smaken i humlen kommer – selvsagt – fra molekyler. Akkurat disse organiske forbindelsene klarer nå EvodiaBio å dyrke frem separat, ved hjelp av celler fra ølgjær. Ved å «fange» humlesmak-molekylene som oppstår i ølgjæren, kan humlesmaken dermed tilsettes det alkoholfrie ølet etter at alkoholen har fordampet. Smart, ikke sant?

Universitet

Det er en herre ved navn Sotirios Kampranis som står bak EvodiaBio, sammen med tre medgründere. Kampranis, som er forsker på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns universitet, sier til nettstedet FødevareFokus at oppfinnelsen også bidrar til et bedre miljø. Blant annet fordi aromahumlen vi bruker her hos oss, ofte kommer langveis fra – som for eksempel fra den amerikanske vestkysten. Det krever mye transport, og mye energi i form av nedkjøling underveis. Humledyrking er også et skikkelig vannsluk, siden én kilo humle trenger nesten tre tonn (!) vann. Nettopp på grunn av miljøaspektet mener EvodiaBio at deres nye molekyldyrkingsteknikk – på sikt – også bør fases inn i vanlig, alkoholholdig ølproduksjon.

ANNONSE