Kostmelde gir luksusveganisme

+
Rogn fra belugastør er like lite vegan som biff. Nå er det imidlertid håp, takket være en japansk tradisjonsrett.

Agent 007 – James Bond – er en av få statsansatte som alltid tar seg råd til belugakaviar, som den forfinede brite han er. Men hva om den neste James Bond blir veganer? Da kan kostmelde redde statusen. Si hei til kaviarens veganske halvbror.

Det er ikke videre lurt å hylle russisk kaviar for tiden. Det har vi da heller ikke tenkt å gjøre. Snarere skal vi presentere et alternativ. Men først litt kontekst.

Med sine nær 10.000 dollar per kilo er belugakaviar synonymt med et liv der man har råd til alt unntatt å betale skatt. Vi ser for oss superyachter i Monaco, flaskevis med Perrier-Jouet 2000 Belle Epoque, og Bugatti Veyron som bil nummer to.

Nå viser det seg at også dette celebre klientellet – som altså tar seg råd til belugakaviar – har fått opp øynene for veganisme. Men hva da med belugan? Rogn fra belugastør er jo like lite vegan som biff. Nå er det håp, takket være en japansk tradisjonsrett.

Fjellkaviar

Bassia scoparia er den latinske betegnelsen. På norsk brukes ordet kostmelde, men det er det japanske navnet tonburi som gjelder. Bassia scoparia er en art i amarantfamilien, og er ifølge Store norske leksikon en «rikt grenet urt med smale, hårete blad og små, uanselige blomster». I Japan er urten en viktig del av Shojin ryori; et eldgammelt matritual blant buddhistiske munker. Tonburi har visse likhetstrekk med kaviar, både når det gjelder utseende og smakskarakteristikk, og er derfor også kjent som fjellkaviar.

Nå har det luksuriøse spisestedet Eleven Madison Park – på Sony Square i New York City – tatt tonburi inn på menyen, i en vegan-kaviarrett til over 3000 kroner. Men da får du også tofu med på kjøpet.

Også restauranten Elisabeth i Chicago har sett nødvendigheten av vegansk kaviar. Men siden også tonburi – i likhet med ekte kaviar – kan være vanskelig å få tak i, har kokkene her utviklet en tonburi-erstatning basert på fermentert brokkoli.

Spennende nyheter der altså, for «the one percent» …

Kilde: Eater

ANNONSE