Drikken du ikke visste at du må ha Chivas Regal: Uisge beatha på sitt beste

James og John Chivas gikk 30 kilometer, og grunnla et whiskyimperium.

Vel; en sterk historieforenkling der i starten, men likevel sann. Chivas Regal – et av verdens største whiskymerker – blir produsert av Chivas Brothers, som ble grunnlagt av James og John Chivas. Og ja, de gikk 30 kilometer på tre dager; fra hjemgården Strathythan i sognet Ellon i det som en gang var Aberdeenshire, til storbyen Aberdeen. Året var 1836. Men det tok tid før det ble whisky. Enda lenger før den ble broderlig.

Hoffleverandør

«Vannet var ikke egnet til å drikke. For å gjøre det velsmakende måtte vi tilsette whisky. Ved iherdig innsats lærte jeg å like det», skal Winston Churchill en gang ha sagt. Og han drakk da whisky til frokost resten av livet. Churchill ble 91 år gammel. Om det var Chivas i Churchills frokostglass skal ikke vi mene noe om, men sunt må det ha vært. I hvert fall for Churchill.

Tilbake til 1836. Det var James Chivas som ble spydspissen for det som senere skulle bli til Chivas Brothers Limited. Vel fremme i Aberdeen fikk han stilling hos en herre ved navn William Edwards, som noen år før hadde kjøpt et velrenommert handelshus for luksusvarer og god drikke. James ble partner to år etter, i takt med at forretningene gikk stadig bedre. Nevnte Edwards døde fra handelshuset i 1841, og en ny herre – Charles Stewart – tok hans plass. I 1843 ble handelshuset hoffleverandør til britenes dronning Victoria, og syv år etter også til dronningmoren. Den rojale auraen gjorde Stewarts og Chivas´ butikk til favoritt nærmest over natten, for fint folk både her og der.

En blend blir til

Det var også sammen med Stewart at James Chivas utviklet sin første whisky-blend. Whiskydestillering hadde vært lovlig siden 1823, og whiskyblandinger siden 1853. Det siste fordi det ikke fantes god nok whisky som det var, ifølge kresne kunder.

Blandingsmuligheten gjorde utvalget nærmest grenseløst. Stewarts og Chivas første blend kom i 1854, under navnet Royal Glen Dee.

Og så kommer John

Charles Stewart dro sin kos i 1857, og banet vei for bror John Chivas. Firmaet byttet navn til Chivas Brothers Limited, og dermed ble legenden født. Den første broder-chivasen kom i 1863, og ble døpt Royal Strathythan; en miks av hoffleverandørstatusen og bondegården de begge kom fra. Royal Strathythan ble komponert på ti år gamle malt- og kornwhiskyer. Under handelshuset til brødrene Chivas fantes det nemlig en stor og kald kjeller; som skapt for whiskylagring. Og lagring ble det, for å hente ut så rik og fyldig smak som mulig fra de ulike, skotske ingredienswhiskyene.

Kjernewhiskyen til Chivas-blandingene skulle etterhvert bli Strathisla single malt, fra Strathisla-destilleriet i det skotske høylandet. Strathisla har historie tilbake til 1786, og ble kjøpt av Chivas Brothers i 1950. Destilleriet er i dag Chivas Brothers offisielle besøkssenter.

Brødre kun i navnet

I 1893 døde Alexander Chivas, som var sønn av brodergründer James Chivas. Og dermed svant Chivas Brothers ut av familien Chivas, etter kun to generasjoner. Alexander Chivas nære medarbeidere Alexander Smith og Charles Stewart Howard fikk kjøpe bedriften to år etter, mot at navnet Chivas Brothers skulle beholdes til evig tid. Og slik har det blitt. I dag eies Chivas Brothers av franske Pernod Ricard.

En god storprodusent

«Å sove lenge, ha det gøy, være vill, drikke whisky og kjøre fort i tomme gater uten annet i tankene enn å bli forelsket og å unngå arresten …» var den amerikanske gonzo-journalisten Hunter S. Thompsons oppskrift på det gode liv. Thompsons favorittwhisky var nettopp Chivas Regal. Om dette er god eller dårlig reklame vites ikke. Og SMAKmagasinet oppfordrer ingen av sine lesere til å følge Thompsons eksempel på miksen whisky og bilkjøring. Men at Chivas Regal var – og er – et kvalitetsmerke for kjennere: Derom hersker det ei tvil.

Så hva kan den brukes til?

I Chivas-familien bærer standard blend tallet 12, fordi den er laget på 12 år gamle whiskyer. Det finnes også en 18, og en 21. Den siste går under navnet Royal Salute. Alle smaker utmerket in natura, både med og uten is. Myk smak med hint av honning og eple.

Vil du mikse litt for gjestene, er Highball en klassiker, med Chivas 12 og sodavann, gjerne garnert med sitrus. Smaker kanskje enda bedre med noen desiliter hylleblomstbrus oppi.

PS: Uisge beatha er keltisk for «livets vann», som for dem ikke er akevitt, men whisky!

ANNONSE