Vegetarianeren som ble storfebonde

«It’s not the cow, it’s the how», står det på favoritt-T-skjorta til Nicolette Hahn Niman, ifølge The Guardian, som gjorde et lengre intervju med den amerikanske storfebonden nå i august. – Kyr fødes ikke som øko-demoner. Det er måten industrigårdene drives på og hvordan dyra behandles, som er miljøproblemet, poengterer Hahn Niman.

Gi dyra plass

Historien om Nicolette Hahn Niman er historien om miljøvernadvokaten som fant sin øko-bonde og flyttet til gards. Det er også historien om advokaten med grundig kjennskap til hvor ødeleggende industrielt landbruk er for mennesker, dyr og miljø; som oppdaget at småskala, økologisk landbruk på naturens premisser er det motsatte. For kontrasten er enorm. Ifølge beregninger står industribasert dyrelandbruk bak hele 14 prosent av verdens klimagassutslipp. Småskala, økologisk drevne dyrelandbruk kan derimot være klimanøytrale. I familien Nimans tilfelle handler dette om at kyrne ikke står i bås, men gresser ute på en 405 hektar stor ranch på USAs vestkyst. De spiser det som naturlig gror, og kumøkk og annet organisk materiale bidrar til ny, biodivers vegetasjon; som igjen fanger karbon.

Problemet og løsningen

Problemet er altså ikke kjøtt i seg selv. Studier viser at dyr som gresser fritt i det fri, bevisst eller ubevisst velger å spise vegetasjon som gir bedre helse. Dette er helsefordeler som med en viss sannsynlighet følger med videre når dyret ender på middagstallerkenen. Det er også studier som viser at matvarer fra økologisk landbruk er sunnere og bedre enn mat fra industrielt landbruk.
Løsningen på mange klimaproblemer, så vel som helseproblemer, er ifølge Hahn Niman kortreist mat basert på grønt landbruk, klimavennlige råvarer, og minst mulig prosessering.

Kilde: The Guardian

ANNONSE