Gode dessertviner til julemenyen

For restaurantbransjen er julen en tid for tradisjonelle smaker og gamle norske retter på bordet. Både torsk, ribbe, lutefisk og pinnekjøtt er sikre vinnere. Når desserten serveres er det riskrem, småkaker eller dessertpuddinger som er populære. Da er det på tide å finne frem dessertviner som passer til de norske juletradisjonene.

Dessertvinenes kompleksitet og kompakthet gjør dem spennende og ikke minst salgbare. Ved å tilby gode dessertviner til gjester vil man også kunne selge mer.

Her anbefaler Fagansvarlig Vin og Brennevin i ASKO, Henrik Gjerding, et godt knippe tradisjonelle dessertviner hos ASKO. Dette er merkevarer som vil løfte frem restaurantene i henhold til sesong, kvalitet og kjente merkevarer.

Hugel Gewurztraminer Vendange Tardive

Famille Hugel er ett av de mest berømte og respekterte vinhuset i Alsace og Frankrike, grunnlagt allerede i 1639. De er fremdeles eid og drevet av familien Hugel ved Jean-Frederic Hugel. Familien er pionerer innenfor «Vendange Tardive» – sen innhøstning. Vinen har aromaer av blomst, rose, jasmin og moden frukt som mango og litchi. I munnen er den fløyelsmyk med konsentrert sødme. Likevel har den flott syre i elegant stil og meget god lengde.

 • Bruksområde: Passer til engelsk julekake og multekrem.
 • Importør: Haugen-Gruppen
 • Epd nr: 1443852

Graham's Blend No 5

Det unike designet på flasken er arbeidet til den portugisiske moteillustratøren Antonio Soares, som tidligere har samarbeidet med FENDI, Karl Lagerfeld og Chanel. Designet er representativ for portvinens smaksprofil: frisk, aromatisk og ung. Håndplukket og kaldfermentert i små partier, skaper dette en fruktig, frisk, aromatisk og ung stil. Fargen er en klar lys gul farge. Aroma preget av tørket frukt og florale toner. Frisk og tørr stil med lang og fruktig avslutning.

 • Bruksområde: Perfekt blandet med tonic som en Portonic! Ring julen inn!
 • Importør: Stenberg & Blom AS
 • Epd nr: 5563689

Cazes Muscat de Rivesaltes 2019

Domaine Cazes har produsert vin siden 1895 i Rivesaltes i Roussillon, i hjertet av regionen Catalonia. Cazes er familieeid og drives etter biodynamiske prinsipper. I glasset er det frisk tropisk frukt, litchi, og et hint av hvite blomster. Fargen er gyllen strågul. Smaker av moden tropisk frukt og frisk syre.

 • Bruksområde: Perfekt til multekrem og julens desserter.
 • Importør: Vinordia
 • Epd nr: 4032652

Leonce Vermouth Rouge

Vermut er en blend av franske røde druetyper fra Maury og naturlig urteekstrakt. I glasset finner man krydrede aromaer i retning av mørk frukt og varme krydder som kanel og nellik. Smaken har rikt balansert bitterhet og sødme med hint av lakristoner.  Fargen er rubinrød, noe oransje.

 • Bruksområde: Perfekt som en juleaperitiff-avec og julekake.
 • Importør: Excellars AS
 • Epd nr: 5412697

Osborne Pedro Ximenez 1827

En sirupssøt drikk som fremstilles av mosten fra soltørkede druer og som tilsettes druesprit. Den verken ser ut som eller smaker som vin, men snarere som en alkoholsvak likør med en karakter som minner om bunnfallet av sukker i en kopp med espresso. Fargen i glasset er dyp mørk. Du kjenner en duft av rosiner, fiken og dadler, med innslag av ristet kaffe og fat. Fyldig, søt og myk med smak av rosiner, fiken, dadler og ristet kaffe.

 • Bruksområde: En gammel slager til de 7 sorter julekaker.
 • Importør: Engelstad
 • Epd nr: 4532875

Nederburg Noble Late Harvest

Produsert i Sør-Afrika, Western Cape, Stellenbosch. Druene kommer fra vinmarker på mellom 120 og 160 m.o.h. i Durbanville og Paarl. Vinstokkene er mellom 20 og 28 år gamle. Oransjegul farge. Stor fruktighet av aprikos, sitrus, og syltet frukt. Balansert, fyldig avslutning med streif av marmelade.

 • Bruksområde: Perfekt til multekrem og krumkaker.
 • Importør: Strøm AS
 • Epd nr: 1417401

Taylor's 10 Year Old Tawny

Taylor's er fortsatt i privat eie med etterkommerne av grunnleggerne som de viktigste eiere. Produsert i Porto og Dourodalen, Portugal. Produsert ved ti år på fat har gitt en perfekt moden vin med det klassiske preget av nøtter en gammel tawny skal ha. Vinen har fortsatt et preg av frukt i ettersmaken, som er lang og elegant. I glasset er det en mahognybrun farge. Duft av preg av nøtter, rund, god fylde, fin sødme og dry finish.

 • Bruksområde: Tørket fiken og hasselnøtter, samt perfekt til riskrem.
 • Importør: Bibendum AS
 • Epd nr: 396267
ANNONSE