ARKTISK MAT, UNGDOM OG BÆREKRAFT

+
Thomas Holmstrøm i midten sammen med Martin Jönsson t.v. og Vegard Stormo.

Vi i Norske kokkers landsforening Narvik har satt oss et mål om å være et lokomotiv i regionen for mat og matkultur. Hvilket tema er da mer spennende enn det arktiske og urørte kjøkken – og da spesielt det samiske med sin mystikk og ærbødighet for naturen?

Hva er samisk mat?

Det er en mangetusenårig mat- og kulturtradisjon sprunget ut av fjell- og skogsnatur fra et av Europas urfolk - samene. Vi skal hylle den samiske maten, dens tradisjoner og dens framtid. Når du smaker på samisk mat så smaker du på en gammel mattradisjon og gjør en matreise gjennom høye fjell, enorme vidder, klare sjøer og gjennom dype skoger. Vi skal fylle smaksløkene med tradisjonelle smaker fra de forskjellige årstidene – men vi skal også prøve å fornye de samiske smakene uten å gå på bekostning av matens integritet.

I det samiske kjøkkenet finnes utsøkte råvarer som fortjenes å oppleves – ikke minst en del vekster som ikke bare smaker fantastisk, men som fra gammelt av også har vært brukt som medisin.

Hver høst ble det slaktet rein, og samene tok vare på hele dyret; både skrotten, hjertet, hjernen, lungene, blodet og innmat som lever og nyrer ble utnyttet. Mange samiske retter er basert på kraft eller buljong av reinkjøtt.

Samisk kultur

Den samiske kulturen har de siste årene fått et oppsving, og handler i dag om langt mer enn bare fargerike kofter og reindrift. Den samiske kulturarven gjennomsyrer i dag også moderne kulturuttrykk – alt fra rapmusikk og arkitektur til samtidskunst og nyskapende design. Vi i Norske kokkers landsforening Narvik vil ha den samiske kulturarven enda mer inn på kjøkkenet – både i det private hjem, men også på restauranter og institusjoner.

For å spre denne interessen ønsker vi å treffe ungdom og unge voksne og lære dem opp i den gamle kulturarven. At de i tillegg kanskje får øynene opp for god mat og kanskje blir kokker i framtiden er en bonus i framtiden. For å nå disse målene vil vi avholde flere spennende matkonkurranser.

Matkonkurranse og interessevekking

Vi starter allerede nå i uke 43 som for øvrig er samisk språk-uke. Da avholder vi kurs for elever, lærlinger og unge kokker lokalt i Narvik. Dette kurset vil bli avsluttet med en «mystery-basket»- konkurranse.

På nyåret håper vi å kunne utvide spekteret og invitere til konkurranse for elever ved kokk- og servitørfaget og avholde en konkurranse for alle VG2elevene i nordre Nordland og gamle Troms.

I mars er det Vinterfestuke med mye som skjer her lokalt – og da ønsker vi å kunne invitere unge kokker under 25 år (YoungChefs) fra hele Nord-Norge til å komme å delta i en utemat-konkurranse på bålpanne sentralt her i Narvik.

Veien videre

Dette er noe vi ønsker å få til hvert år, men i tillegg ønsker vi også å få samisk mat inn i ungdomsskolen. Alle ungdomsskoler i Nord-Norge vil bli invitert til å sette sammen en samisk matrett ut fra gitte kriterier. De fem beste lagene vil bli invitert til å komme hit til Narvik for å konkurrere mot hverandre. Og vinnerne vil bli kåret på en samisk festaften som er åpen også for Narviks befolkning og næringsliv. Kanskje får vi på sikt utgitt en kokebok på grunnlag av disse oppskriftene – og ikke minst en matfestival her i Narvik sentrum.

NKL Narvik

Vi i NKL Narvik er en sterkt voksende forening for faglærte kokker – vi har mange år med erfaring i medlemsmassen vår og vi er også så heldige at vi i har årets kjøkkensjef Vegard Stormo på Scandic Narvik og Martin Jønsson på Quality Grand hotel her i Narvik som vi kan bruke som støttespillere. Begge disse har vunnet Sapmi awards i Sverige og innehar uvurderlig kompetanse innenfor temaet samisk mat. Det er nesten feil å si at de er kokker. De er kunstnere.

Gode Samarbeidspartnere

Sparebank1 Nord-Norge og #Samfunnsløftet er med på laget, og bidrar med kr. 250 000,- for å realisere prosjektet.

Bakgrunnen for dette er at Sparebank1NordNorge syntes prosjektet vårt bidrar til å fremme bolyst, markedsføre regionen, vår kulturarv og ikke minst skape en varig verdi med tanke på rekruttering til næringen slik at vi kan få ett enda bedre og mer bærekraftig reiselivsprodukt her i nord.

Stor takk til Sparebank1 Nord-Norge for støtten.

ANNONSE