På stedet reis

Stillestående tog har sin egen tiltrekningskraft; enten de har en spennende historie, eller bare er plassert på et rart sted. Hva med et bedre latinamerikansk måltid i en engelsk t-banevogn? Eller en drink på Train Bar i Tokyo?

For de fleste av oss er London synonymt med «The Tube», det geniale t-banesystemet som gjør det til en lek å navigere i en av verdens største og mest myteomspunne byer. Men servering av en seks-retter høres rart ut i t-banesammenheng…

Med mindre du er i Walthamstow i øst-London. Der, inne i pumpehusmuseet, står ei t-banevogn fra tradisjonsrike Victoria Line parkert for godt. Og det er her som kjøkkensjef Beatriz Maldonado Carreño serverer sine latinamerikansk-inspirerte retter. Eller serverte, rettere sagt. The Supper Club Tube – som stedet heter – er koronastengt som så mye annet. Men når vaksiner er på plass og Londonbilletten booket, er dette et sted verdt et besøk.

Orientekspressen som står bom fast

Også over bakken står restauranter på skinner. Både i USA og Japan. I Seattle – i den amerikanske delstaten Washington – står det som i dag er en litt glorete kinarestaurant med karaokemuligheter. The Orient Express, som den «selvsagt» kaller seg, holder til i sju sammenkoblede jernbanevogner. Noe «high-end»-sted er dette ikke, men én av vognene har en spennende historie. Den var nemlig Franklin D. Roosevelts offisielle presidentvogn, som han brukte under valgkampturneen i 1944.

I Japans hovedstad Tokyo står det også en jernbanevogn. Vognen blir til en pulserende bar under navnet Train Bar (…) hver kveld, etter korona. Det er nemlig plass til 30, om man står litt tett sammen. Som man gjerne gjør i rushen.

Full stopp på brua

Men gode, gamle Norge er ikke dårligere. På en nedlagt jernbanebro over lakseelva Namsen står det også et togsett parkert for godt. Under navnet Namsen Salmon & Train Experience byr grunneierne og gjestgiverne Elizabeth Hamsund og Torger Haugen her på overnatting og matservering, og laksefiske i elva under.

Kilde: Gastro Obscura

ANNONSE