Emil Lundemo Bakken: Fra NM i cheerleading til kokkegull

Emil Lundemo Bakken bor i Trondheim, og jobber som soussjef ved Scandic Nidelven og driver restauranten Broen Bar. Han ville opprinnelig drive med design eller toppidrett, men så kom han inn på kokkelinja. Det skulle vise seg å være helt riktig for ham.

De siste par årene har Emil utmerket seg som konkurransekokk, og fra 22. til 27. september skal han delta i konkurransen Jeunes Chefs Rôtisseurs i Paris.
– Jeg deltok på den norske Jeunes Chefs Rôtisseurs-konkurransen på Smak 2020. Jeg var heldig og gikk helt til topps, og kvalifiserte meg videre til Paris. Konkurransen skulle egentlig avholdes i september i fjor, men den ble utsatt. Så det har vært «a long time coming», sier 23-åringen til SMAKmagasinet.

Satser på gull

I Paris skal Emil lage en 3-rettersmeny på 3,5 time. Det eneste han vet er at det skal være and til hovedrett, ellers er resten hemmelig.
– Det er ganske tøft, for man må trene på alt og ingenting. Men jeg synes forberedelsene går veldig bra, sier Emil. – Selv om jeg har hatt mye planlagt siden september i fjor, er det kun de siste 3 månedene jeg har jobbet intenst og målrettet. Det er liksom ikke mulig å trene så veldig mye lenger på en «mystery basket» uten å gå lei. Men jeg har et fantastisk team som hjelper til og pusher meg, og som står på hele dagen – spesielt coachen min, Martin Trana Flak, og Marcus Enge som er min høyre hånd.

Selv om han kun har drevet med kokkekonkurranser i et par år, har han ikke lave forventninger til konkurransen i Paris.
– Jeg går for gull, virkelig! Jeg har ikke egentlig satset på konkurranser før nå, men nå satser jeg på å vinne alt, sier han og ler. – Jeg skal lage så god mat som mulig, og passe på at smaken sitter. Jeg lager kanskje ikke den mest avanserte maten i verden, men jeg lager den maten som smaker best.

Hva liker du best med å konkurrere?

– Det må være adrenalinet! Det er en fantastisk følelse når man går inn og skal sette i gang med en konkurranse. Den følelsen har jeg ikke kjent på siden jeg deltok på NM i cheerleading. Og selv om det er en vesentlig forskjell mellom cheerleading og kokkekonkurranser, lærte jeg meg arbeidsmoral og disiplin som jeg har tatt med videre. Det er fullt fokus, og det går i hundre og helvete, sier han. – Også er det selvfølgelig sykt deilig å vinne! Det må jo være det aller beste. Man får bygd opp en selvtillit om at man er skikkelig god. Ellers liker jeg veldig godt den kreative delen av konkurranser. Jeg får forske på nye matretter, og oppdager nye – og mer effektive – måter å jobbe på.

Det Emil gleder seg mest til er selvfølgelig å stå på seierspallen. Men han gleder seg også til å bli ferdig med konkurransen.
– Det har vært halvannet år med forventninger nå, så det blir godt å bli ferdig, sier han. – Og jeg har jo et stort støtteapparat rundt meg som også jobber mot denne konkurransen. Jeg skal bare lage mat, mens alle andre gjør resten av arbeidet. Så denne seieren blir bare 5 prosent min, og 95 prosent støtteapparatet sin.

Har du noen tips eller råd til ungdommer som vurderer å søke restaurant- og matfag?

– Jeg vil egentlig bare si: Bare gjør det! Og dersom man er usikker, kan man gå til en restaurant og spørre om å få være med på kjøkkenet og se hvordan det er. Ingenting er bedre enn interesserte folk, sier Emil. – Eller så kan man bare hoppe i det og gjøre det. Det er et utrolig spennende fag som man får ekstremt mye ut av, og bransjen er liten, så alle kjenner alle, uavhengig av hvor man jobber. Man får et unikt forhold til dem man jobber med, og det blir som en stor familie. Det er rett og slett et fantastisk yrke med magisk samhold, avslutter Emil.

ANNONSE