Naturens ferdigmat!

+
Denne artikkelen omhandler viner og andre drikkevarer med høstpreg i ASKO Serverings sortiment.

Soppsanking har man drevet med som matauk siden steinalderen. I naturen finnes mange gode sopper som brukes i det norske kjøkken. Sopp er nemlig naturens egen ferdigmat – ved siden av bær og nøtter.

De fleste spiser kantarell, som utvilsomt tar gull i konkurransen om plassen i stekepannen og på tallerkenen. Man kan lage de herligste retter, tilbehør, supper og sauser med kantarell som eneste base. Men selv om kantarellen gjerne står øverst på pallen er det også verd å bruke steinsopp, kremle, gul eller svart trompetsopp for å nevne noen. Ved å tilby retter med disse soppene skiller man seg lett ut på matkartet.

Kantarellens karakteristiske smak er lett gjenkjennelig. Annen matsopp er gjerne mild i smaken. Retter med sopp kan derfor gjerne kombineres med viner som er lettere i smaken. Vinene kan også ha en litt syrlig tone for å balansere ut kremete supper og sauser.

PS: Om man plukker selv, bør man gå med erfarne soppsankere for ikke å ta feil.

I denne utgaven har Fagansvarlig vin og Brennevin, Henrik Gjerding trukket frem viner og andre drikkevarer med høstpreg i ASKO serverings sortiment.

Store Naa Sider

Sideren er produsert på moderne epler fra Hardanger. Gården har vært i familiens eie siden 1724. Produktene fra gården er håndlaget med lange tradisjoner.

57/2 er navnet på sideren og en hyllest til gården, tradisjonene og historien på Store Nå. Dette er en klassisk norsk sider med en balansert blanding av sødme og syre. Eplesortene fermenteres hver for seg og blendes sammen i nærmest like store deler.

Klar, strågul på farge med fine bobler i glasset. Saftig sider med lett bittert anslag av eplekjerne på duft. Frisk og balansert smak av grønt og rødt epleskall, fine bobler og delikate bitterstoffer igjennom hele smakskurven. Sideren er tilsatt CO₂ og har et trykk på 1,5–2 bar.

Bruksområde

Passer godt til hvit fisk, sjømat og rødt kjøtt med godt fettvev.

 • Råstoff: Epler av typen Aroma, Discovery og Summerred
 • Levrandør: Interbrands
 • EPD NR: 5598339

Lisa Bunn Riesling Wintersheim

Vinen er produsert i Rheinhessen i Tyskland, hvor druene er plukket for hånd. Vinen er fruktig og floral duft med preg av urter og friske fersken. Fruktig anslag i munnen med mye moden sitrus og gule frukter. Lang og syrefrisk avslutning med god balanse mellom mineralitet og frukt.

Karakteristikk: Fruktig og floral duft med preg av urter og friske fersken. Fruktig anslag i munnen med mye moden sitrus og gule frukter.

Bruksområde

Perfekt som aperitiff, fisk og skalldyr.

 • Leverandør: Sommelier AS
 • EPD NR: 5698857

Makedonikos Tsantali fra Hellas

Druene vokser i skråninger i et jordsmonn rikt på kalsiumkarbonat og leire. Sammen med den fuktige havbrisen gir dette ideelle forhold. Makedonikos er en relativt enkel, men god vin som i sin tid var grekernes lunsjvin.

Druene presses uten at skall og stener kommer i kontakt med mosten. Hviler deretter i rustfrie ståltanker ved lav temperatur i 24 timer. Den klarede mosten gjennomgår deretter vannavkjølt gjæring ved 6-8°C.

Bruksområde

Passer perfekt til lyst kjøtt med hvit saus og hvite oster.

 • Leverandør: Engelstad
 • EPD NR: 357137

Chateau de Rochemorin Blanc 2014

Hvit Bordeaux fra legenden André Lurton. 100% Sauvignon Blanc fra Pessac-Léognan. God intensitet med modne, gule stenfrukter, hvite blomster, urter og hint av solbærblader. Frisk munnfølelse med sitrus, hvite blomster, stikkelsbær, krydder og hint av røyk.

Bruksområde

Perfekt høstvind marinert reinsdyr og lyst kjøtt.

 • Importør: Excellars
 • EPD NR: 2658391

Galil Mountain Syrah

Galil Mountain er produsert på Upper Galilee-fjellkjeden som er Israel høyeste. Vinen har rike aromaer av sort plomme, modne søte kirsebær, hint av mynte og tobakk.

Smaken har en god balanse mellom krydder og frukt, og vinen har en og lang ettersmak.

Bruksområde

Passer til lam, sopp og kremete sauser.

 • Importør: AMKA
 • EPD NR: 5425400

Ogier Gentilhomme Côtes du Rhône 2019

Fargen er mørk og rubinrød.

Vinen er frisk, fyldig med myke tanniner.

Druene i vinen er shiraz, grenache og mourvèdre.

Bruksområde

Småvilt, kanin og elg.

 • Importør: Vinordia AS
 • EPD NR: 5486279

Olivier Ravoire Châteauneuf-du-Pape

Håndplukkede druer fermenteres i 30 dager ved lav temperatur. 20 % av blenden ligger 18 måneder på franske fat.

Duft av rød frukt, krydder, trøffel og lakris. Smaken er balansert med elegant munnfølelse og lang avslutning.

Bruksområde

Perfekt til reinsdyr og elg med kremet fløtesaus.

 • Importør: Interbrands
 • EPD NR: 4641700
ANNONSE