Økt søkertall til restaurant- og matfag på Lillehammer videregående

+
Illustrasjonsbilde

Tidligere i sommer skrev vi om at søkertallene til restaurant- og matfag er på vei oppover, etter 10 år med synkende søkertall. En av skolene som har opplevd denne oppgangen er Lillehammer videregående. I 2020 hadde restaurant- og matfag 14 søkere, mens det i år var 24 søkere.

– Det er veldig gledelig at vi har en økning i søkertallene, både på Lillehammer og Storhamar videregående! Dette er en positiv utvikling som jeg håper er vedvarende, forteller Bjørn Johansen til SMAKmagasinet.

Bjørn har over 10 års erfaring fra restaurantbransjen, og har fagbrev som hotell- og restaurantkokk. De siste 13 årene har han jobbet som faglærer ved resturant- og matfag på Lillehammer vgs.

Rekruttering er nøkkelen

– På grunn av pandemien overrasker det oss litt at søkertallene har økt i år. Vi har ikke fått gjennomført alle rekrutteringstiltakene våre, for eksempel har alt av besøksdager utgått, sier Bjørn. – Så det er ekstra gledelig at vi likevel har fått flere søkere!

Pandemien gjorde at de måtte endre rekrutteringstaktikk.
– Det siste året har vi dratt ut på ungdomsskolene med én lærer og én eller to elever, og hatt et lite foredrag om hvilke muligheter som finnes innen restaurant- og matfag. Vi har også vist en film av lokalene våre, slik at elevene har fått et innblikk i hvordan hverdagen vil være. Men det blir jo ikke det samme som når vi dekker til fest og tar 180 elever gjennom en fagdag, slik vi har gjort siden 2012, sier Bjørn.

Han understreker at man må jobbe aktivt med rekruttering for at søkertallene skal gå opp. – Man kan jo ikke ligge bakpå! Vi ser også at det er de skolene som jobber aktivt med rekruttering som får flere søkere, sier Bjørn. – Og til de som vurderer å søke restaurant- og matfag, ønsker jeg å si at det er fantastiske muligheter innen faget! Vi har ikke bare kokk, men også 10 andre fagutdanninger. Og det stopper ikke med fagbrev – det finnes mange fine karriereløp med mange muligheter. Så dersom man er interessert i matfaget, oppfordrer jeg til å søke.

ANNONSE