Vegansk ost er klar for å ta over verden

«Jeg kunne aldri blitt veganer, for jeg er altfor glad i ost!» Høres dette utsagnet kjent ut? Du er i så fall ikke alene. Ost et av de mest populære og allsidige matvareproduktene som finnes, noe som gjør at vi har svært høye standarder. Å lage vegansk ost blir derfor litt som å hoppe etter Wirkola.

Det finnes mange gode veganprodukter som smaker minst like godt som de originale motstykkene – for eksempel plantebaserte burgere. Vegansk ost er imidlertid ikke et av disse produktene. Det er ingen som har klart å etterligne ostens smak, konsistens og smelteevne på en vellykket måte. Frem til nå.

Fra soya til nøtter
Vegansk ost er ingen ny oppfinnelse – første gang det ble eksperimentert med å lage melkefri ost i den vestlige verden var i 1896. Det var imidlertid ikke før på 1980-tallet at kommersielle ostealternativer dukket opp på markedet. Disse ble alle laget av soyaprotein, og hadde derfor en kraftig smak av soyabønner. Etter hvert ble soya byttet ut med nøttemelk, i all hovedsak cashewmelk, men heller ikke dette slo spesielt godt an.

Mange veganere har derfor måttet slå seg til ro med å leve uten ost. De veganske alternativene har rett og slett ikke vært gode nok. De siste ti årene har det imidlertid skjedd store fremskritt på osteområdet, og vegansk ost gir nå helt andre smaksopplevelser.

Hvorfor er det så vanskelig å lage vegansk ost?
Noe av det som gjør ost til ost, er at den kan smelte, være «seig», kremete, sprø og gyllen. En vellykket osteproduksjon avhenger av svært mange faktorer, som for eksempel mikrobielle prosesser, temperaturstyring under produksjonen og fôrsammensetningen som benyttes.

Ost lages ved å varme opp melk før det tilsettes en bakteriekultur, og deretter et koagulerende middel, slik at melkeproteinene blir til en solid ostemasse. Deretter skilles ostemassen fra mysen, og den blir kuttet, saltet og formet, og eventuelt lagret. Osteprosessen er kompleks, og den er derfor vanskelig å gjenskape som et vegansk produkt.

Et vegansk ostelandskap tar form
Historisk sett har vegansk ost vært milevis bak ekte ost. De siste årene har imidlertid veganske ostemakere klart å produsere en vegansk ost som faktisk ligner på ost slik vi kjenner det. De har eksperimentert med å lage osten på omtrent samme måte som vanlig ost – men i stedet for kumelk, brukes nøttemelk eller havremelk. Deretter tilsettes en bakteriekultur, og under gjæringen dannes det ostemasse. Denne ostemassen blir deretter drenert gjennom en osteklut, og formes slik ostemakeren ønsker.

Selv om denne typen vegansk ost gjerne er ganske myk, kan den lagres på samme måte som ekte ost. Dette gjør at den får mye av den samme smaksprofilen som ost har, og i tillegg mye av den samme teksturen. Dette åpner opp for en helt ny, vegansk osteverden. Så selv om vi fortsatt finner vegansk ost som verken smaker eller oppfører seg som ekte ost, finnes det nå også svært gode produkter som faktisk ligner på ost både når det kommer til kvalitet, smak og tekstur.

Konkurrerer på ulike markeder
Selv om vegansk ost ikke har opparbeidet seg samme popularitet som for eksempel veganske kjøttalternativer og plantemelk, betyr ikke dette at forbrukere ikke er interessert i vegansk ost. Det melkefrie markedet øker, og stadig flere tester ut melkefrie produkter, enten på midlertidig eller permanent basis.

Markedet for veganske osteprodukter har økt jevnt de siste årene, og i 2019 ble det globalt omsatt vegansk ost for rundt 1 milliard dollar. Det antas at etterspørselen vil øke med 13 prosent frem mot 2026.

Selv om vegansk ost er klar for å ta over verden, er det verdt å merke seg at produktet ikke egentlig konkurrerer mot, men heller ved siden av, tradisjonell ost. Det er ikke slik at vegansk ost kommer til å erstatte ekte ost, men det gir oss nye alternativer tilpasset nye behov.

Kilde: eater.com

ANNONSE