5000 historiske kokebøker

+
Erkebiskop Olaus Magnus skrev også om mat og drikke i sitt verk om de nordiske folkene utgitt i Roma i 1555.

Mat kan være historiefortelling. Databasen The Sifter kan være god hjelp i så måte. Med oversikt over 5000 av historiens europeiske og amerikanske kokebøker, er sjansen stor for at du finner ideer til spennende menyfortellinger.

Databasen The Sifter ble lansert i juli i fjor, og er et resultat av 50 års (!) nitidig samlearbeid av Barbara Ketcham Wheaton – æreskurator ved Harvarduniversitetets Schlesinger Library Culinary Collection. På nettsiden thesifter.org finnes 130.000 ulike oppføringer, kategorisert på blant annet forfattere, titler og ingredienser. Det skrytes av flere språk, og du får resultat på ord som lutefisk, men det er ikke tvil om at databasen er mest glad i engelsk. Skriver du inn et søkeord som «almonds» – altså mandler – får du opp en liste over hele 165 ulike bøker og skrifter hvor dette spesifikke ordet finnes med.

Fra den gang titler var kult

Det kan være i Robert Mays bok med den enkle og greie tittelen «The accomplisht cook, or The art and mystery of cookery.: Wherein the whole art is revealed in a more easie and perfect method, then hath been publisht in any language. Expert and ready wayes for the dressing of all sorts of flesh, fowl, and fish; the raising of pastes; the best directions for all manner of kickshaws, and the most poinant sauces; with the tearms of carving and sewing. An exact account of all dishes for the season; with other a la mode curiosities. Together with the lively illustrations of such necessary figures as are referred to practice. Approved by the fifty years experience and industry of Robert May, in his attendance on several persons of honour» fra 1685, eller i den langt nyere – og med den langt kortere tittelen «Modern Cookery, for Private Families: Reduced to a System of Easy Practice, in a Series of Carefully Tested Receipts, in which the Principles of Baron Liebig and Other Eminent Writers Have Been as Much as Possible Applied and Explained» fra 1868, skrevet av Eliza Acton. Der originalmaterialet finnes lett tilgjengelig, finner du også nyttige lenker. Hvis ikke, hjelper Google deg videre.

Vrien, men nyttig

Designet på The Sifter har mye å gå på, og brukergrensesnittet er fra en forgangen tid. Men når du blir kjent med den noe tungvinne måten nettsiden arbeider på, vil du kunne oppdage unike kokebøker med like unike historier og oppskrifter. Her kan det ligge gull for din egen menyfortelling.

ANNONSE